Dömer i stormötet – bor i Manchester

avAndreas Käck

FOTBOLL

Kontroversiellt val: ”Oförlåtligt om något går fel”

Foto: TT

Anthony Taylor får äran att döma stormötet mellan Liverpool och Manchester United.

Det anmärkningsvärda? Han bor i Manchester.

– Det kan vara olämpligt, säger förre domarbasen Keith Hackett enligt BBC.

I våras blev domaren Kevin Friend, som bor i Leicestershire, bortplockad från matchen mellan Tottenham och Stoke eftersom ”Spurs” slogs med just Leicester om ligatiteln.

Men Anthony Taylor får alltså döma stormötet mellan Liverpool och Manchester United – trots att han är bosatt i Manchester, bara nio kilometer från arenan Old Trafford.

”Vore oförlåtligt”

Flera Liverpool-supportrar har reagerat kraftigt på utnämnandet av Taylor som rättskipare och nu ansluter även Premier Leagues före detta domarbas Keith Hackett till debatten.

– Jag tvivlar inte på Anthony Taylors integritet. Men tänk om något går fel? Det vore oförlåtligt. Då kommer de som tillsätter domare att behöva stå till svars för sitt val, säger Hackett enligt BBC.

Hejar inte på United

37-årige Anthony Taylor är en erfaren domare. Han har dömt i Premier League sedan 2010 och har, enligt BBC, inga som helst band till Manchester United utan uppges heja på division 6-laget Altrincham FC.

I ett uttalande bemöter nu domarbasen PGMOL (Professional Game Match Officials Board) kritiken som uppstått.

”Vi försöker alltid att undvika extra press på den redan utsatta positionen som domare. Vi tar också hänsyn till var domaren i fråga bor”, skriver man.

Men matchen mellan Liverpool och Manchester United klockan 21.00 på måndag kommer alltså att dömas av Anthony Taylor, från Manchester.

ARTIKELN HANDLAR OM