Desperat försök att skymma sanningen

FOTBOLL

Sjögren: Efter 16 år går eran mot sitt slut

I Manchester avtäcktes Paul Pogba som världens dyraste spelare.

I Madrid presenterades Marco Asensio på samma sätt – 1,5 år efter att han värvats till Real.

Någonting har hänt i fotbollsvärlden.

Ännu mer kommer att hända.

Foto: Sportbladets Patrik Brenning.

La Liga ska kicka igång en ny säsong och ingen kan med sitt goda rykte i behåll påstå annat än att det är världens just nu bästa fotbollslag som därmed ska inleda säsongen. Våren slutade med att Real Madrid slog stadsrivalen Atlético i Champions League-finalen sedan de senare slagit ut ligasegraren FC Barcelona tidigare under turneringen.

Två saker har varit självklara

Det var tredje året i rad ett spanskt lag vann CL. Två av de tre åren har det också varit helspanska finaler. Så långt allting gott men när sommaren börjar bli till höst finns det ändå frågor att ställa kring spansk fotboll och dess framtida position i fotbollshierarkin.

Ända sedan Real Madrid inledde Galáctico-eran med värvningen av Luis Figo år 2000 har två saker varit självklara: Real Madrid har världens dyraste fotbollsspelare och ingen kan konkurrera med de två spanska jättarna Real och Barça om de absoluta världsspelare. År efter år har de plockat diamanterna: Zinedine Zidane, Kaká, Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Neymar... Sen kom 2016 och Paul Pogba.

Inte nog med att Manchester United slog Real Madrids världsrekord i fotbollsaffär när de köpte Paul Pogba från Juventus. De gjorde de dessutom i direkt konkurrens med Real Madrid OCH Barcelona, de gjorde det även fast Pogba själv föredrog en flytt till La Liga och de gjorde det genom att buda bort de spanska jättarna trots att de själva inte ens kommer få delta i årets Champions League-turnering.

När vi nu tvingas ifrågasätta vad som sett ut som givna sanningar inom världsfotbollen så är frågan om vi fortfarande kan lita till en annan gammal tumregel: Den om att mest pengar vinner? I så fall har Real och Barça problem.

Största utmaningen utanför planen

Premier Leagues nya tv-avtal och Uniteds framgångsrika agerande på marknadssidan gör att företaget Deloitte redan i januari flaggade för att den engelska klubben i år för första gången på elva år kommer att peta ner Real Madrid från tronen som världens rikaste fotbollsklubb. Kommande säsong förväntas den engelska ligans inkomster dessutom öka ytterligare med över 20 procent.

Real Madrid är Europas bästa fotbollsklubb, Atlético Madrid den näst bästa och Barcelona fortfarande en drömklubb för världens största fotbollsspelare när den spanska ligasäsongen 2016/17 kickar igång. I vår blir ingen förvånad om två av de tre spanska jättarna återigen står i en Champions League-final.

Men det är utanför planen den spanska ligan kommer föra sin tuffaste kamp de kommande säsongerna. Ökar inte marknadsintäkterna i samma takt som Uniteds kan platsen på fotbollstronen väldigt snart vara hotad och kanske var det också en inblick i framtiden vi skådade i veckan.

För efter att Manchester United presenterat Paul Pogba kallade Real Madrid också till pressträffar. Först skrev Alvaro Morata högtidligt på sitt Real Madrid-kontrakt trots att han då redan hade tävlingsdebuterat. Dagen efter presenterades Marco Asensio som värvades till klubben redan vintern 2014.

Det såg ut som en desperat PR-aktion för att försöka skymma en accelererande utveckling. Efter 16 år går Galáctico-eran mot sitt slut.

ARTIKELN HANDLAR OM