Turans hyllning till J-O Waldner

Foto: Turan (mitten).
FOTBOLL

ANTALYA. En stor konstnär känner igen en större. När J-O Waldner satte punkt för karriären fick han hyllningar även från turkiskt håll.

– Han var en stor spelare. Och alla de som bidrar till sporten och mänskligheten förtjänar att hyllas, säger Arda Turan.

Foto: Waldner.

I den nya världen är avståndet mellan en sliten, liten pingishall i Liljeholmen och Camp Nou inte särskilt stort.

I februari avslutade Jan-Ove Waldner sin tävlingskarriär i en betydelselös elitseriematch mellan Ängby-Spårvägen och Rekord. På plats fick han stående ovationer, men avskedet uppmärksammades även på annat håll.

En av de mest oväntade hälsningarna kom från Barcelona, där Turkiets lagkapten Arda Turan loggade in på sitt twitter-konto och skrev en reservationslös hyllning till ”bordtennisens Mozart”.

Efter vänskapslandskampen mot Sverige passade Sportbladet på att fråga honom om hans relation till en av Sveriges största idrottare någonsin.

– Jag är inte bara intresserad av fotboll. Vi måste respektera en sådan spelare och atlet när han pensionerar sig, säger Arda Turan.

”Ännu bättre med Zlatan”

Du gillar bordtennis?

– Ja, jag har ett bord hemma och spelar ibland.

Och du är lite som Mozart på fotbollsplanen?

– (skratt) nej, nej det finns mycket viktigare saker i livet för mig.

Men du gjorde det svårt för svenskarna i dag?

– Detta var bara en vänskapsmatch. Sverige förtjänar att respekteras. När Zlatan är tillbaka blir de ännu bättre, då blir allt bra för Sverige.

Vilket lag lyckas bäst i EM, Turkiet eller Sverige?

– Om det vore möjligt skulle jag gärna möta dem i finalen...

ARTIKELN HANDLAR OM