”Vi vill ha en tuff och brittisk match”

FOTBOLL

Wales mot Nordirland - men engelsk domare

Foto: Wales förbundskapten Chris Coleman hyllar sitt lag: ”Tänker: Wow”.

PARIS. Dagen efter att Storbritannien förkunnat att de röstat sig själva ut ur EU väntar en brittisk fest i Europamästerskapens åttondelsfinal i fotboll.

Wales stjärnor mot Nordirlands krigare – allt under det vakande ögat av en engelsk domare.

– Vi förväntar oss en tuff och härligt klassisk brittisk match, säger Nordirlands tränare Michael O'Neill.

Foto: Nordirland är en av de största skrällarna som gått vidare från gruppspelet.

Det blir en väldigt speciell match klockan 18:00 på Parc des Princes i Paris på midsommardagen. Fotbollens traditioner gör att Storbritanniens riksdelar inte spelar fotboll under gemensam flagg vilket möjliggör att Wales och Nordirland på lördagen ställs mot varandra i ett öderby i EM:s åttondelsfinal.

Som om det inte vore nog har Uefa dessutom tilldelat den engelske domaren Martin Atkinson pipan.

– Vi har en engelsk domare och vi vill ha en brittisk match. Vi förväntar oss en tuff och härligt klassisk brittisk match, säger Nordirlands tränare Michael O'Neill.

”Kan inte spela fotboll utan känslor”

Det blir ett öslag mellan ett stjärnkryddat Wales där Gareth Bale och Aaron Ramsey ska bryta mönster mot ett kollektivt välorganiserat Nordirland som älskar att kontra. Wales manager Chris Coleman trycker också på betydelsen av att laget inte dras med i den speciella atmosfären kring matchen.

– Jag vill att mina spelare lämnar sina känslor utanför det här, säger Coleman.

– Jag vill inte det. Jag vill att spelarna ska spela med massor av känslor och förstå betydelsen av matchen. Jag tror inte att du kan spela fotboll utan känslor och jag tror att de kommer spela en stor roll i utgången av matchen, svarar Nordirlands Michael O'Neill.

”Wow - vi har ett bra lag”

För Nordirland består en stor del av utmaningen i att ta bort Gareth Bale ur matchen. Wales superstjärna har gjort mål i alla EM-matcher hittills och toppar skytteligan tillsammans med Spaniens Álvaro Morata på tre mål vardera. För Wales handlar taktiken återigen om det rakt motsatta.

– Jag får frågor om Bale på alla presskonferenser. Vi har en kille som är en av de största superstjärnorna inom världsfotbollen. Vi är glada att han är walesare och stolta över sättet han representerar sitt land på. Vi är alla väldigt stolta över honom. Alla fansen älskar Gareth och respekterar honom men när jag ser på alla våra spelare tänker jag ”wow”. Vi har ett bra lag. Ett riktigt bra lag, säger Chris Coleman.

Åttondelsfinalen Wales-Nordirland sänds i SVT2 18.00!

ARTIKELN HANDLAR OM