'Isak' om debuten: ”Fan... det är surt”

FOTBOLL

"Isak" fick två skott på sig – och släppte in ett

Andreas Isaksson fick två skott på sig i debuten.
Ett gick in – från straffpunkten.
– Fan... Det är alltid surt att inte hålla nollan, säger målvakten efter att Djurgården krossat Smedby med 5–1 i svenska cupen.

Han har bytt 34 000 åskådare på Allianz Riveria i Nice med svenska landslaget, till lilla Mirum Arena utanför Norrköping inför 1500 tappra själar. Det är tvära kast för Andreas Isaksson, vilket också märktes när Djurgården mötte division 2-gänget Smedby i svenska cupen. 34-åringen är förstås ovanligt lång med sina drygt 199 centimeter, men såg ändå oväntat enorm ut jämfört med den småskaliga omgivningen och de unga hemmaspelarna.

– Det var väl inte riktigt samma nerv som mot Belgien, säger "Isak" och skrattar till lite.

Smedbys målvakt överglänste "Isak"

Ändå var Isaksson spänd inför matchen, berättar han.

– Jag var nervös. Jag tror att när du tappar det där, och inte blir nervös, så tappar du också gnistan och motivationen.

Ett reservbetonat Djurgården stod för en tempofattigt feg fotboll i den första halvleken, men skapade ändå fyra stycken drömlägen. Amadou Jawo tog samtliga avslut men inte bättre än att duktige Smedbymålvakten Jonathan Erlandsson kunde rädda varje gång.

När Jesper Karlström pricksäkert rullade in 1–0 direkt efter pausvilan föll Smedbys inledningsvis så stabilt organiserade lag samman.

El Kabir briljerade

Othman El Kabir fick fritt spelrum mot trötta hemmaspelare och kunde – efter att han flera gånger dansat in i straffområdet – skicka in två mål för bortalaget. Även Mihlali Mayambela och Daniel Berntsen noterades för varsin fullträff när Djurgården gick upp till ledning med 5–0.

Andreas Isakssons insats i målet?

Svårbedömd, får man nog slå fast. Målvakten fick bara ta hand om två skott på mål under matchen, och stod för det mesta helt sysslolös.

Isaksson: "Fick handen på den”

Med två minuter kvar ordnade dock pigge Haris Sirajic en straff för Smedby. Paul Chamoun stegade trippandes fram – och placerade in 1–5 via stolpen. Isaksson var nära, men nådde inte riktigt.

– Det var synd, jag fick en hand på den men orkade inte hålla emot, säger han och fortsätter:

– Fan... Det är alltid surt att inte hålla nollan.

Det mesta tyder på att Andreas Isaksson går in från start i Djurgårdens mycket viktiga bottenmöte med Gefle på lördag.

– Eftersom jag inte hade spelat sen slutet av juni var det väldigt viktigt för mig att få en match. Vi är i en svår situation och uppdraget är att klara sig kvar. Vi måste plocka poäng.