Klart: Obasi till AIK

FOTBOLL

Kan sannolikt spela redan mot Malmö FF

Foto: Chinedu Obasi, här i Schalke 04 år 2014, är klar för AIK.

Från bundesliga till...allsvenskan.
Chinedu Obasi är klar för AIK.
Nu hoppas AIK få honom spelklar till toppmötet mot MFF.
– Det kan bli så att han spelar redan då, säger sportchefen Björn Wesström.

Sportbladet var först med att rapportera om AIK:s intresse för Chinedu Obasi, 30. Anfallaren är god vän med mittfältaren Dickson Etuhu, som bjöd in honom till att träna med AIK. Obasi, med meriter från det nigerianska landslaget, har haft allvarliga skadeproblem de senaste åren. Men det stoppar inte AIK från att värva honom. Det är dock inte tal om något långtidskontrakt – det sträcker sig bara till slutet av 2016.

– Korttidskontrakt är inget som vi har för vana att skriva.

Varför beslutade ni er för att ta det steget?

– För att han har en sådan höjd i sig att det är intressant för oss. Det påverkar våra sportsliga förutsättningar. Vi har som mål att vinna allsvenskan då behöver vi optimera oss på kortast tid möjligt.

AIK värvar – trots skadehistoriken

AIK har genomfört rigorösa medicinska undersökningar av anfallaren. Allt för att säkerhetsställa hans fysiska förmåga.

– Det är sällan man får göra en sån grundlig undersökning av en spelare. Annars får man ofta lita till andra klubbars bedömningar och läkarutlåtanden. I det här fallet har vi haft möjlighet att själva bilda oss en uppfattning. Därför vet vi mer säkerställt vilka utmaningar som finns, men också vad kravbilden på AIK är för att få ut den potential som finns i honom

Skrev ni ett kort kontrakt med tanke på skadehistoriken?

– Det är en del av sanningen. Det finns ju fler faktorer: spelarens egna vilja också, till exempel. Det är en kombination av våra, och av hans, intressen.

En stark avslutare

Obasi, född 1986, gjorde sig ett namn i tyska klubbar som Hoffenheim och Schalke 04. Han är känd som en rapp anfallare och en god avslutare, och har imponerat under träningsveckorna med AIK.

– Det är en stor möjlighet och även en stor ära för mig att få vara i denna fantastiska klubb. Jag ser verkligen fram emot att vara en del av AIK-familjen och få spela framför supportrarna, säger Chinedu Obasi.

Kan bli aktuell mot Malmö FF

AIK hoppas få 30-åringen spelklar så fort som möjligt. Kanske redan till söndagens toppmöte med Malmö FF?

– Det kan bli så att han spelar redan då. Det är mycket enklare att lösa europeiska övergångar – Obasi har tyskt medborgarskap – än övergångar utanför Europa.

Vad innebär det här för Henok Goitom? Anfallaren har tränat med AIK under hela sommaren, men ännu inte skrivit på ett kontrakt.

Finns det forfarande intresse för Goitom?

– Ja, det gör det. Vi har fortfarande en ambition om att komma överens med Henok. Sen om vi faktiskt gör det eller inte får vi se. Men kontraktet med Obasi påverkar inte Henok på något sätt.