De är världens smartaste fotbollsspelare

FOTBOLL

Framgångsrika och högavlönade på planen.

Men vissa har också satsat hårt utanför densamma.

Juridikexamen, ett IQ nästan lika högt som Einstein och Harvard-erbjudanden är kuriosa vi får veta när footballfancast.com listar världens smartaste fotbollsstjärnor.

Frank Lampard, 38, mf, New York City

Lampard är en ikon i Chelsea efter sina 13 säsonger i klubben. Men han är också smartare än de flesta andra.

Han medverkade i en undersökning kring effekterna av huvudskador på fotbollsspelare. I testet ingick även ett IQ-test och resultatet förvånade många:

Han fick 150 poäng, endast tio poäng färre än Albert Einstein (!). Storbritanniens befolkning har i snitt 100 på samma skala och alla över 140 beskrivs vara genier.

Yugo Nagatomo, 29, b, Inter

Han är en av Japans största fotbollsstjärnor och just nu ytterback i Inter. Men 29-åringen kan också titulera sig författare. Nagatomo har redan skrivit två böcker och har tidigare tagit en ekonomi-examen vid Doshisha University i Kyoto.

Patrick Bamford, 22, fw, Chelsea

En gemensam nämnare för många fotbollsstjärnor är att de är uppväxta i enklare levnadsförhållanden. Men Bamford, utlånad till Crystal Palace och Norwich förra säsongen, kommer från en välbärgad familj i Nottingham. Efter studier på Nottingham High School erbjöds anfallaren som 16-åring ett stipendium på prestige-universitetet Harvard, men avböjde eftersom han ville spela a-lagsfotboll.

Simon Mignolet, 28, mv, Liverpool

Målvaktsstjärnan skiljer sig onekligen från den traditionella synen på idrottsmän i allmänhet och fotbollsspelare i synnerhet. Trots den framgångsrika karriären med både EM- och VM-spel för Belgien på meritlistan, har han också hunnit ta examen i såväl juridik som statsvetenskap. Dessutom talar han fyra språk flytande; engelska, franska, holländska och tyska.

Duncan Watmore, 22, mf/fw, Sunderland

Duncan, son till förre FA-chefen Ian Watmore, gick ut Newcastle University 2015 med högsta betyg i ekonomi. Han har även en examen i företagsledning och skulle, får vi anta, även göra lika bra ifrån sig i näringslivet som på fotbollsplanen.

Glen Johnson, 31, b, Stoke

Högerbacken blev känd under tiden i Liverpool där han spelade mellan 2009-2015 och har dessutom dragit på sig den engelska landslagströjan 54 gånger. Men han tycks också ha ett bra läshuvud. Under tiden i Liverpool tog Johnson också examen i matematik. I en intervju med The Telegraph sporrades han att göra det av tidigare lärare som inte trott på honom.

Juan Mata, 28, mf, Manchester United

Under bortaresorna i Champions League brukar spanjoren ta tillfälle att beskåda arkitekturen i städerna, men vid sidan av glansen på fotbollsplanen – Mata har även spelat för storklubbar som Chelsea och Valencia – har han tagit examen i journalistik vid universitetet i Madrid. Och just nu studerar han marknadsföring och idrottsvetenskap i Manchester.

Didier Drogba, 36, fw, Montreal Impact

Han har varit en av fotbollsvärldens bästa anfallare, men börjar bli till åren. Men när skorna läggs på hyllan kan ivorianen redan blicka mot nästa karriär. Drogba beskrivs redan som en kvalificerad revisor och spås av många i hemlandet att bli en framtida president. Han har haft flera freds-uppdrag, blivit framröstad som en av världens mest inflytelserika personer och i kölvattnet av ett blodigt inbördeskrig i Elfenbenskusten sitter fotbollsstjärnan i en försoningskommission som inrättats för att läka såren.