Sanningen om kaoset

Publicerad:
Uppdaterad:

Därför ombads Bosse Lundquist hoppa av

Det har stormat rejält runt Bo Lundquist.
Foto: Bildbyrån
Det har stormat rejält runt Bo Lundquist.

Ett flertal anställda på Djurgårdens kansli, däribland informationschefen Jonas Riedel, kände i förväg till planerna på att ordföranden Bosse Lundquist skulle ombes att avgå vid årsmötet – men höll tyst om det.

Kärnan i kritiken mot Bosse Lundquist handlar om hans ställningstagande för det nya lagförslag som väntas träda i kraft nästa år och som vissa supportrar vänder sig emot.

Sportbladet kan avslöja sanningen bakom Djurgårdsbasens avhopp – och varför supporterföreträdarna avstår från att offentliggöra sin kritik.

För två veckor sedan meddelade Djurgårdens ordförande Bosse Lundquist att han avgår.

Detta efter ett möte med tre supporterföreträdare; Järnkaminernas ordförande Magnus Öhrman, förre ordföranden Mats Jonsson samt supporterprofilen Wille Bäckström.

Vid ett möte med Bosse Lundquist, Tommy Jacobson och Dan Svanell framförde trion kritik mot Lundquist, och föreslog att han skulle avgå vid nästa årsmöte under stora hyllningar och ägna tiden fram till dess att hjälpa den föreslagna efterträdaren Douglas Roos att komma in i arbetet.

Bosse Lundquist vägrade och avgick i stället direkt.

Missnöjet med Lundquist hade under senaste året debatterats flitigt på sajten www.11433.net. Hemsidan besöks framför allt av en kärna hårt engagerade Dif-supportrar. Dess uttalade mål är att vara ”till 100 procent självständiga och att främja den supporterkultur vi inom DIF växt upp med”.

Kritiken tog fart i april

Såväl personer på Djurgårdens kansli – exempelvis informationschefen Jonas Riedel och Wille Bäckström plus fem andra anställda – samt Magnus Öhrman och JK:s vice ordförande Adam Szulkin är aktiva på hemsidan under nicknames.

Genom att studera olika trådar kan man se att kritiken mot Bosse Lundquist tog ordentlig fart i början av april. Den rör framför allt att Lundquist som i sin roll som ordförande för Svensk Elitfotboll (Sef) uttalade stöd för det nya lagförslag (den ”nya” huliganlagen) som väntas träda i kraft under nästa år. Enligt många av de hårt engagerade Dif-supportrarna som samlas på www.11433.net innebär lagförslaget att rättssäkerheten försvinner och supporterkulturen hotas. Djurgårdens ordförande och en stor del av föreningens allra hårdast engagerade supportrar hade alltså rakt motsatta åsikter i en stor fråga.

Ungefär samtidigt började styrelseledamoten Douglas Roos namn dyka upp på forumet som förslag på en lämplig efterträdare.

Diskussionen och missnöjet tog ytterligare fart efter derbyt mot Hammarby 7 maj där Dif Säkerhet anklagades för övervåld mot oskyldiga supportrar.

Men när de tre supporterföreträdarna träffade Bosse Lundquist några månader senare för att presentera förslaget på hur och när överlämnandet till Douglas Roos skulle ske framfördes en helt annan kritik:

? Som Sportbladet tidigare berättat styrde Bosse Lundquist kansliet med järnhand med dålig arbetsmiljö som följd.

Arenafrågan var dåligt hanterad. Supporter­företrädarna ville se en hårdare, offentlig linje i stället för att lita på politikernas löften.

Genom att Bosse Lundquist är ordförande i Sef och vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet tvingas han fördöma klubbens supportrar i stället för att ta dem i försvar.

Bosse Lundquist hade för medlemmar gett bristfällig information om ungdomssatsningen och Göran Arals roll i föreningen.

Bosse Lundquists kritik mot ishockeyn visade dålig lojalitet mot Djurgårdsfamiljen.

Vill inte tala

Enligt personer med insyn i Djurgårdens båda styrelser agerade supporterföreträdarna med den engagerade Dif-kärnans högljudda stöd. Men det var inte deras argument (kritiken mot lagförslaget och det misstänkta övervåldet från Dif Säkerhet) som användes när Bosse Lundquist föreslogs att avgå.

Därför kan de nu inte presentera vad kritiken egentligen handlar om.

Sportbladet har varit i kontakt med Wille Bäckström som hänvisar till att det skadar Djurgården om han uttalar sig. Bosse Lundquist vill inte ge några intervjuer och informationschefen Jonas Riedel är fåordig.

Är det du som är signaturen DIFferent på 11433.net:s diskussionsforum?

– Det har jag inga kommentarer till.

Kände du till planerna på att supporterföreträdarna skulle framföra den kritik som sedan framfördes till Bosse Lundquist?

– Jag har inga kommentarer till det heller.

Vill du motivera varför du som informationsansvarig inte vill kommentera de här frågorna?

– Jag tycker inte att jag ska uttala mig, det är interna frågor, säger Jonas Riedel.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN