”Zlatan måste bli landslagsmässig först”

Landslagschefen: Får ta diskussionen om han kommer tillbaka

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYR N
FOTBOLL

Egypten förhandlar med Sverige – men Sverige förhandlar inte med Egypten. Det beskedet gav landslagschef Lasse Richt på tisdagen om VM-förberedelserna.

Förberedelser där en viss 36-åring fortsätter att nämnas i spekulationerna.

– Låt oss prata om det om Zlatan kommer tillbaka och om han kommer vara landslagsmässig igen, säger Richt.

Två landskamper i mars och två i maj/juni. Det är Janne Anderssons ambition i VM-förberedelserna för Sverige. Just nu är dock bara mötet med Chile den 24 mars spikat.

Dementerar Egypten

Landslagschef Lasse Richt säger att förbundet nu jobbar på att lösa tre matcher till. Totalt bollar ledningen med 10-15 nationer men den enda som nämnts i media, Egypten, är inte en av dem.

Detta trots att det egyptiska fotbollsförbundets ordförande bekräftat samtal med Sverige.

– Det får nog stå för dem för jag har inte pratat med någon från Egypten. Däremot har jag fått en massa mejl men det kanske är så man numera pratar med varandra, säger Richt.

Zlatans egen vilja avgör inte bara

En annan diskussion som blivit aktuell i Sveriges VM-förberedelser är den om Zlatan Ibrahimovics vara eller inte vara i landslaget. Backen Pontus Jansson bedömde så sent som på tisdagen chansen till ”fifty-fifty” att 36-åringen kommer vara med men Lasse Richt, som är den på SvFF som haft bäst kontakt med Ibrahimovic, understryker att frågan inte bara handlar om Zlatans egen vilja.

– Han har gjort ett fantastiskt jobb för att komma tillbaka så oerhört snabbt men har inte spelat mer än max 15-17 minuter i varje match när han varit med. Senast var han inte med. Låt oss prata om det när det blir aktuellt. Om han kommer tillbaka och om han kommer vara landslagsmässig. Då tycker jag man kan ta den diskussionen. Inte innan dess.

Det finns ju två sidor av det här. Dels ska han bli landslagsmässig men sedan ska han också vilja igen. Har du fått några signaler från honom kring det?

– Nej, inte alls. Vi har inte pratat om frågan. Han har sagt att han slutat i landslaget. Om han vill ändra sig eller inte – jag vet inte.

ARTIKELN HANDLAR OM