In klampar herrarna i kostym och pekar

Brenning: Är SvFF så rädda att samma sak ska hända här?

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYR N
Sjöstrand och Gerhardsson.

avPatrik Brenning

FOTBOLL

De danska kvinnorna slåss för sina rättigheter.

In klampar de svenska herrarna i kostym och pekar på paragrafer och bestämmelser.

Vad är de egentligen så rädda för?

Vi kan bakgrunden vid det här laget. Hur spelarna i det danska damlandslaget i september red ut i strejk för att få igenom ett kollektivavtal med en skälig ersättning åt spelarna som i somras spelade hem ett EM-silver till sitt land.

En konflikt som inte löstes förrän spelarna vägrat ställa upp i VM-kvalmatchen mot Sverige i oktober.

Under hela processen uttryckte samtidigt spelarna i det svenska damlandslaget stort stöd till kollegorna i Danmark. ”Vi står hundra procent bakom de danska spelarna”, sa Kosovare Asllani. ”Jag hejar på dem”, sa Nilla Fischer.

Spelarna har visat att de står bakom Danmark

Inte undra på då de svenska damerna själva tvingats spela hela EM utan ett nytt spelaravtal, något dåvarande förbundskaptenen Pia Sundhage i efterhand kallat ”oprofessionellt” av förbundsledningen. De svenska spelarna behövde till sist också hota med att inte dyka upp på Fotbollsgalan för att efter nästan ett års förhandling också de komma till avslut.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska fotbollförbundet har med andra ord all anledning att känna igen sig i Danmarks problem. De svenska landslagsspelarna har med all önskvärd tydlighet visat att de också står bakom de danska spelarna i deras kamp. Trots det vill SvFF nu alltså att Danmark ska straffas ännu hårdare än den 0-3-förlust de dömdes till av Uefa.

Det är svårt att se att det skulle vara något annat än uteslutning från VM som SvFF har i kikaren.

Är SvFF rädda för samma sak?

Generalsekreterare Håkan Sjöstrand menar att Sveriges krav egentligen inte har någonting med Danmark specifikt att göra utan att det handlar om en viktig principiell fråga för att se till att det här inte händer igen. Frågan är bara vad förbundet är så rädda för?

Att samma sak ska hända i Sverige kanske? För de kan väl knappast vara så oroliga över att tilldömas en ny 3-0-seger på walkover med vissa förlorade publikintäkter som följd att de tar den här striden uppåt i Uefa? Om det ändå är det senare får det ändå beskrivas som en liten risk att ta med tanke på den förlust det här beslutet innebär för Svenska fotbollförbundet.

Jag talar då om den respekt de tappar när de nu inte, likt sina spelare i damlandslaget, kan vara bussiga nog att se den större bilden och hylla den kamp de danska damerna tagit för att försöka föra damfotbollen framåt. För att tjejer som spelar fotboll ska mötas med samma respekt som männen i samma landslag. Istället gör SvFF nu i princip allt i sin makt för att de danska damerna inte ska få spela VM.

För oavsett avsikt blir det följden av det här beslutet.

Efter en höst när SvFF:s ledning behandlat jämställdhetsfrågan och damernas krav på skälig ersättning som ett störningsmoment istället för vad det faktiskt är – en av de största principfrågorna för hela det svenska samhället i modern tid – så blir det här ytterligare en plump i det snart överfulla protokollet av PR-misslyckanden från Sjöstrand och hans kollegor.

Jag hoppas att principen är värd det.

ARTIKELN HANDLAR OM