Hela landslaget utreds för opassande språkbruk

FOTBOLL

Danskarna utreds av etiska rådet

När Mikael Lustig skrek ett opassande ord innan Sveriges VM-kvalseger mot Italien skapade det debatt.

I Danmark utreds nu hela det danska landslaget av fotbollsförbundets etiska råd för sitt språkbruk.

– Det är viktigt att vi börjar prata om sexism, säger Maria Vicky Lindbaum, talesperson för Everyday Sexism Project Danmark, till DR.

Foto: DBU, Twitter/TT
Christian Eriksen sköt Danmark till VM. Landslaget firade med en sång om ”stora pattar” – nu utreds spelarna av förbundets etiska råd.

Mikael Lustig gick själv ut och bad om ursäkt sedan han skrikit ”jävla fittor” efter att den italienska publiken buat ut den svenska nationalsången innan VM-kvalmatchen i Milano i november. Den danska incident som nu utreds skedde i sin tur efter landets playoff-triumf mot Irland.

Publicerade videon själva

Vid de vilda jubelscenerna i omklädningsrummet sjöng spelarna ramsan ”Vilka var det som vann i dag? Det var vi från Danmark. Hey hey hey. Stora pattar!”. Det danska fotbollsförbundet publicerade själva videon på jubelscenerna på sin Twitter med blandade reaktioner som följd.

Bland de segerrusiga danskarna reagerade många över spelarnas språkbruk. Organisationen Everyday Sexism Project Danmark fanns bland de som menade att orden är sexistiska och nedvärderande mot kvinnor.

”Viktigt att prata om sexism”

Nu ska fotbollsförbundets etiska råd utreda om spelarna, genom att sjunga ramsan, brutit mot fotbollsförbundets etiska riktlinjer.

– Det är viktigt att vi börjar prata om sexism och vilket språk som kan bidra till att forma vår uppfattning om kvinnor. För att stoppa sexismen måste män också börja säga ifrån när deras vänner eller människor i deras närhet drar sexistiska skämt, säger Maria Vicky Lindbaum, talesperson för Everyday Sexism Project Danmark, till DR.

Så lottades fotbolls-VM – grupperna och spelschemat 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM