Varnar för mygel – under fotbolls-VM

avAndreas Käck

FOTBOLL

Fifa agerar: ”Genomfört en rad åtgärder”

Veckor kvar till fotbolls-VM.

Nu tar Fifa i med hårdhandskarna för att motverka matchfixning under mästerskapet.

– Det är av högsta prioritet, säger en talesperson för Fifa enligt Globoesporte.

En färsk undersökning från det schweiziska företaget ”Sportradar” visar att 650 av 280 000 fotbollsmatcher som granskats på ett eller annat sätt varit manipulerade. Det motsvarade bara 0,2 procent och kan således låta som en försvinnande liten del. Samtidigt är det 0,2 procent för mycket.

Matchfixningsförsök fortsätter att öka – de har drabbat svensk fotboll på allra högsta nivå – och det går inte att utesluta att de kan drabba även den allra högsta nivån i fotbollsvärlden.

Det slår experter fast inför stundande fotbolls-VM.

”Lättare att rigga”

Andy Brown på ”Sports Integrity Initiative” – ett företag som specialiserar sig på sportens integritet – konstaterar att ju fler spelmarknader som erbjuds, desto större är risken att mygel förekommer.

– Det går inte att utesluta att VM-matcher kan manipuleras. Nu för tiden finns det ”in play-marknader” såsom spel på hörnor och gula kort och eftersom sådana saker inte påverkar resultatet i matchen är de lättare att rigga, säger han till Globoesporte.

”Högsta prioritet”

Enligt den brasilianska tidningen har Fifa tillsatt en särskild grupp med uppgift att motverka matchfixning inför det stundande mästerskapet i Ryssland denna sommar. Bland annat ska man skicka ut så kallade ”workshop-grupper” som ska samtala med alla 32 länders förbund. Även spelare, ledare och domare ska kontaktas, uppger Globoesporte.

– Att skydda mästerskapet från det här hotet är av högsta prioritet, säger en talesperson för Fifa.

– För att säkerställa att integriteten för VM 2018 inte ska äventyras på något sätt har vi, i samarbete med våra partners, genomfört en rad specifika åtgärder för att proaktivt förutspå, upptäcka och kunna hantera eventuella manipuleringsförsök, fortsätter talespersonen.

Fotbolls-VM börjar den 14 juni.

Foto: ATP/WENN.COM/IBL WENN LTD [DOWNLOADED]
Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM