Sverige slåss om gruppsegern – men publiken sviker

avFrida Fagerlund, Malin Wahlberg

Sverige gör upp om gruppsegern i Nations League på tisdag.

Men det blir långt ifrån fullsatt på Friends Arena.

– Vi har kanske inte samma möjligheter och lika många stora arenor i Sverige, säger Andreas Granqvist.

Svenska landslaget har haft svårt att locka publik till Friends Arena. Till träningsmatchen mot Slovakien för en månad sedan kom bara 9 876 personer, vilket var ett nytt bottenrekord för Blågult på nationalarenan.

Inte heller mot Ryssland väntas någon storpublik till Friends – trots att Sverige har chansen att vinna sin Nations League-grupp vid seger.

– Jag hoppas att folk verkligen förstår vad det betyder och att vi behöver vår tolfte man. På Friends är vi starka med våra fans i ryggen, sa Ludwig Augustinsson i går.

På måndagskvällen hade 18 200 biljetter sålts till matchen och förbundet tror på en siffran runt 20 000 mot Ryssland.

Förbundet har tidigare sagt att den sena matchtiden, 20.45, är den största anledningen till att det är svårt att locka folk.

”Inte samma möjligheter”

Förbundskapten Janne Andersson och Andreas Granqvist tror att det finns flera anledningar till det klena publikintresset.

– Jag har ingen större aning kring vad det beror på, men jag tror att det finns ett antal olika faktorer. Jag tror till exempel att det är betydligt bättre att spela den tiden en lördag kväll än en tisdag kväll. Tittar man på den svenska publiken är det mycket barnfamiljer. Det finns som sagt säkert många faktorer, men jag är inte den som jobbar med publikfrågor och är ingen expert så jag vet faktiskt inte, säger Andersson.

Granqvist:

– Det är nog olika anledningar, en är nog matchtiden och att det är svårt för barnfamiljer. Sedan har det nog också en stor påverkan att Ryssland och Turkiet spelade i olika städer och har möjlighet att göra det för att de har väldigt många stora arenor. Vi har kanske inte samma möjligheter och lika många stora arenor i Sverige och vi vill spela på de största arenorna.