”Aldrig hört någon säga något sådant”

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Rasande Ranégie bojkottar januariturnén efter Hamréns förklaring

Ingen Mathias Ranégie i landslaget trots återbud från flera anfallare.

Efter att ha hört Erik Hamréns förklaring väljer 28-åringen nu att ge upp "blågult".

–  Han behöver inte ringa in mig till januariturén. Det kan jag säga redan nu, säger 28-åringen till Sportbladet.

Johan Elmander, Markus Rosenberg och Alexander Gerndt missar alla landskampen mot Brasilien på onsdag. Trots det valde Erik Hamrén att inte ta ut en ersättare till den sistnämnda efter sent återbud.

En av dem som hade hoppats på en plats i truppen var Mathias Ranégie efter tio mål på 18 matcher i allsvenskan.

– Det är en duktig fotbollsspelare som gör det bra i allsvenskan. Han var med på januariturné och gjorde ett bra intryck även som person. Sedan är det kanske inte den spelartypen jag vill ha som "nia". Där är Ola (Toivonen) och Zlatan (Ibrahimovic) bättre enligt mig. Det är en mer djupledsgående forward jag önskar i det sättet vi spelar. Elmander, Rosenberg, Hysén eller Gerndt passar alla bättre enligt mig. Ranégie är en duktig spelare men det är mer på spelartypen jag bedömer Ola och Zlatan som bättre än Ranégie, säger Erik Hamrén.

”Tycker väl inte om mig”

En förklaring som gör Ranégie både upprörd och förvånad.

– Vad ska man säga? Han tycker inte att jag passar in i deras spelsystem. Det var något om att jag inte är den djupledslöparen. Jag vet inte om han sett mig. Jag är inte bara bra på huvudet utan kan löpa i djupled också. Jag är inte en långsam spelare, säger 28-åringen.

Hur ser du på förklaringen?

– Han gillar väl inte mig som fotbollsspelare men kände ändå pressen att förklara sig och slängde ur sig något. Jag tycker inte det går att säga så. Jag är i bra form, har spelat två olika lag de senaste åren och funkat i båda systemen, med två anfallare och en anfallare. Jag tycker att jag har visat att jag är rätt mångsidig som fotbollsspelare. Jag kan spela på olika sätt. Att inte ge mig chansen när jag är i så bra form och när anfallare efter anfallare tackar nej... Han sket ändå i att ta med mig som en anfallare. Jag vet inte vad jag ska säga.. Det är tråkigt. Det är sällsynt att en förbundskapten går ut och säger så som han sa nu. Att ge som förklaring att en spelare är bra men inte fungerar i vårt spelsystem. Jag har aldrig hört att någon sagt så om en spelare som är i form och utan att ens pröva honom.

Tycker du det är en dålig ursäkt?

– Han hoppades väl på att få slippa få frågan. Nu fick han den frågan och vad ska han annars säga? Nu är det inte konkurrens eftersom så få anfallare kan vara med och då hade det varit jätteenkelt att ta med mig. Jag är den som går bäst i allsvenskan och var även bra förra året. Jag har inte blivit prövad så varför inte? Men han tog inte med mig och då behövde han förklara sig. Men jag köper inte att jag är en dålig djupledslöpare. Men det han som bestämmer, det är hans trupp, även om det är tråkigt.

Ger du upp landslaget nu?

– Ja, tillsvidare i alla fall. Han behöver inte ringa med mig till januariturnén. Det kan jag säga redan nu.

Landskampen mot Brasilien spelas på onsdag klockan 20:00 på Råsunda.

ARTIKELN HANDLAR OM