Johansson säker på seger

FOTBOLL

”Det räcker inte att gå omkring och visa upp sig”

Lennart Johansson är övertygad om att han kommer att omväljas som ordförande för Europeiska fotbollförbundet (Uefa) den 26 januari.

Om folk bara håller vad de lovat.

Med en vecka kvar till valet på Uefa-kongressen i Düsseldorf säger Johansson att han känner ett tillräckligt stöd för att vinna.

– Det här är en sluten omröstning, och det innebär att personer kan säga en sak och göra något annat, vilket gör situationen svårare att förutse. Men från de länder jag har känt i 40 år, och de nya ordförandena som jag har goda relationer med... Om de röstar som de sagt till mig att de ska rösta, vilket jag har anledning att tro, kommer jag att vinna.

Johansson har varit ordförande i Uefa sedan 1990. I årets val ställs han mot förre storspelaren Michel Platini, som bland annat har proffsspelarnas egen organisation, Fifpro, bakom sig.

– Michel Platini var en strålande spelare och är en trevlig man, men för mig är det inte tillräckligt att han fanns med i den lokala organisationskommittén för VM 1998. Jag anser att han borde ha börjat från grunden, säger Johansson.

– Han har ingen erfarenhet av administration, och det krävs för att leda 52 nationer med olika religioner, språk och synvinklar. Det räcker inte att gå omkring och visa upp sig. Det krävs hårt arbete.

TT