Världens bästa tackade Umeå

FOTBOLL

Marta hyllade sin svenska klubb efter priset från Fifa

Foto: Marta pustar ut efter att ha fått priset som världens bäste.

Utsedd till bäst i världen – igen.

Då kom tårarna för Marta.

– Jag vill tacka Umeå, säger hon.

Umeås brasilianske anfallsstjärna har haft ett fantastiskt år, både på och vid sidan av planen. Förutom allsvenskt guld och VM-silver har hon blivit överöst av utmärkelser. Två av dem fick hon i november när hon fick pris som årets anfallare i damallsvenskan och Fotbollkanalens hederspris. Nu kan hon lägga ytterligare ett pris till samlingen. Inför den samlade världseliten i Zürich bröt hon ut i tårar när hon för andra året i rad utsågs till världens bästa fotbollsspelare av Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

– Jag vill tacka mina lagkamrater i Brasilien och i Umeå IK. Sen vill jag tacka min mamma, min familj och mina vänner. Ni betyder mycket för mig, sa en märkbart tagen Marta när hon tog emot priset uppe på scenen.

Marta fick 988 röstningspoäng av förbundskaptener och lagkaptener från nationer över hela världen. Att jämföra med tvåan Birgit Prinz 507 och landslagskompisen Cristianes 150.

Men det är inte bara aktiva spelare och ledare som tycks vara överens om Martas storhet, bland annat har Pelé beskrivit henne med ordet ”fantastisk”.

– Det är kul att höra Pelé säga så, han är kungen av fotboll och hans kommentar motiverar mig.

Vad minns du mest från 2007?

– Det är svårt att välja ut en höjdpunkt. Ett exempel är de Panamerikanska mästerskapen som vi spelade inför 70000 åskådare. Det var ett historiskt tillfälle för oss spelare i Brasilien, vi hade aldrig kunnat drömma om den möjligheten.

– Men det var även många matcher i VM, som semifinalen mot USA och att vi nådde finalen mot Tyskland som smäller högt. Även om vi inte vann så hade vi en underbar resa och vi visade världen att vi en dag kan vara nummer ett, sade hon.

I framtiden drömmer hon fler priser, då med det brasilianska landslaget:

– Det är många saker som jag vill uppnå. Jag vill vinna en titel med det brasilianska landslaget. Det är OS nästa år, och om vi kvalar in dit så går vi garanterat för guldet. Jag vill även vinna VM och komma tillbaka till den här galan många flera gånger.

– Lita på att jag kommer att jobba hårt för att få stå här igen.