Lagerbäcks ödesdagar

FOTBOLL

"Seger skulle bevisa att de kan prestera"

Foto: Under press. Lasse Lagerbäck behöver leverera resultat i de två viktiga EM-kvalmötena mot Spanien och Island för att få arbetsro. Lars-Åke Lagrell (till vänster) och Sune Hellströmer (till höger) är medvetna om klimatet. "Bra resultat har alltid en lugnande effekt”, säger Hellströmer.

Efter sena krogbesök, interna stridigheter och svarta rubriker växer pressen på landslaget och förbundskaptenen Lars Lagerbäck inför ödesmatcherna mot Spanien och Island.

- Bra resultat har alltid en lugnande och energigivande effekt. Vi behöver en positiv känsla in till nästa år, säger fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.

Ett fotbolls-VM som många betraktade som ett misslyckande.

En krogskandal där tre spelare skickades hem från truppen.

Och nu en situation där Sveriges internationellt kanske störste stjärna bojkottar landslaget.

Lägg därtill interna stridigheter i truppen, att den tidigare lagkaptenen Olof Mellberg öppet starkt kritiserade förbundskaptenen och att de svarta rubrikerna har varit många kring Lars Lagerbäcks landslag senaste halvåret.

Det totala trycket på Lagerbäck tycks bli allt större.

Utbrottet förvånade

Torsdagens utbrott mot media förvånade inte bara journalisterna på plats; även personer som står landslaget nära reagerade.

Vanligtvis brukar Lars Lagerbäck stanna kvar efter att den officiella delen av presskonferensen är slut.

I torsdags och i går lämnade han podiet snabbt och svarade inte på några ytterligare frågor i mer enskilda samtal.

- Va? Gjorde han inte, sa landslagschefen Lars Richt förvånat när han fick uppgiften.

Mycket mer än så vill ingen säga officiellt.

- Jag upplever inte Lasse som pressad. Det är i alla fall inget han förmedlar till oss, säger högerbacken Mikael Nilsson.

Men den stora frågan är vad som händer med Lars Lagerbäck om det blir förluster mot Spanien och Island?

Enligt Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer är landslaget i behov av bra resultat i de närmaste kvalmatcherna.

- Landslaget är en fungerande verksamhet, men en seger skulle bevisa att de kan prestera också. Vare sig det är landslag eller klubblag har ju bra resultat en lugnande och energigivande effekt.

Vad är ett bra resultat nu?

- Att vi fortfarande är i en position i vår kvalgrupp som gör att vi har ett mycket bra utgångsläge. Då bär vi med oss den positiva känslan in till nästa år, säger Sune Hellströmer och tillägger:

- Den här gången är det nog ännu viktigare. Självklart längtar alla efter en seger, men man måste väga alternativen och då hoppas jag framför allt att vi inte förlorar.

"Enbart stimulerande"

Så här säger Lars Lagerbäck själv:

- Jag känner ingen extra press. Det känns som det brukar inför tävlingsmatcher. Jag fokuserar fullt på matcherna och det känns enbart stimulerande.

Nyligen krävde Zlatan Ibrahimovics agent Mino Raiola att du borde fundera på att avgå. Hur reagerade du på det?

- Egentligen inte alls. Jag bekymrar mig väldigt lite om vad olika agenter tycker. Det har ingen betydelse vems agent det är. Det har inget med mitt jobb att göra vad agenter tycker, säger Lars Lagerbäck.

Tuff tid - här är Lagerbäcks schema

ARTIKELN HANDLAR OM