Frändén: Ångestmöte i nittio minuter

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP
Cristiano Ronaldo
FOTBOLL

MADRID. Hela världen tittar. Ut och fånga ögonblicket. Detta är fotboll!

Det är inte svårt att klysch-kryssa sig fram till Santiago Bernabéu-stadion i kväll.

Men ärligt: Real Madrid - PSG är mest av allt ett högoktanigt ångestmöte i två akter.

Klockan hade hunnit bli nästan åtta på kvällen när Unai Emery intog Santiago Bernabéu-stadions presspodium med uppenbarelsen hos en elev som gör sin första skoldag. Det var proppat och förväntansfullt i Real Madrids allra innersta.

Emery är på hemma- och bortaplan samtidigt – det faller sig ju så att det spanska laget har en fransk tränare och det franska en spansk i kvällens möte – men han är ännu inte en man som äger en scen. Han har å andra sidan vunnit tre europatitlar, om än i klassen just under denna.

– Champions League är speciellt, det är den högsta svårighetsgraden för oss. Jag lever varje dag och match som den här som en stor möjlighet, förklarade Emery på sin mycket lokaldialektala fransk-spanska.

Några timmar tidigare höll Zinedine Zidane hov på Real Madrids träningsanläggning i Valdebebas strax utanför stadskärnan. Zidane är i en svårt pressad situation, men han kan å andra sidan äga ett rum med sin (än så länge intakta) smått mytiska aura. Han har nyligen vunnit två europatitlar, i klubbfotbollens allra finaste turnering.

– Jag vill bara att vi spelar bra fotboll, gör vi det kommer vi ha en bra chans att vinna. I övrigt tänker jag inte på vad som kan hända i framtiden, sa Zidane.

Enda räddningen

I dag tar han sikte mot en tredje titel, och det är förmodligen det enda som kan rädda honom kvar i klubben. Efter Real Madrids katastrofala vinter har Zinedine Zidane inga livlinor kvar. Hela det vita hoppet står till Champions League, en situation som både liknar PSG:s och inte.

Paris lär plocka hem både Ligue 1 och de båda inhemska cuperna utan att behöva gå upp i maxpuls. Men efter förra årets katastrofala uttåg ur Champions League med 1–6-förlusten mot Barcelona har Unai Emery inget val. Han måste växla upp jämfört med tidigare säsonger, alldeles oavsett om Real Madrid står för motståndet eller inte.

Det är väldigt enkelt: Båda lagen måste vinna.

Och omvänt: Det är en katastrof för både Real Madrid och Paris Saint-Germain om de ryker ur turneringen nu.

Det är inte svårare än så och det är, det förstår alla, inget som är härligt med att ha kniven på strupen.

När världens mest framgångsrika klubb ställs mot världens mest hårdsatsande inställer sig emellertid också några frågor av mer teknisk karaktär:

Hur kan PSG, med i princip oändliga ekonomiska resurser, befinna sig öga mot öga med säsongens viktigaste match och tvingas lita på Lassana Diarra som mittfältsdirigent?

Real Madrids mest anonyma någonsin

”Lass”, som för övrigt är den mest anonyma nummer tio Real Madrid någonsin haft i truppen, har inte spelat Champions League-fotboll på sex år. I vintras anslöt han till Paris Saint-Germain från från ligaspel i Förenade Arabemiraten. I kväll ska han spela åttondelsfinal i Champions League, enligt de franska prognoserna.

Vad det gäller Real Madrid är frågorna av närmast existentiell karaktär:
Hur kan förra årets dreamteam ha klappat igenom så i år?

Nästa fråga är förstås om någon av ovanstående spelar någon som helst roll i kväll. Antagligen både ock. Real Madrid har vunnit tre av de fyra senaste Champions League-titlarna. Paris Saint-Germain har ägnat snart ett decennium åt att nå just hit.

Det kommer att göra väldigt ont för en av av klubbarna när den här holmgången är över.

Real Madrid – PSG är förstås en februarigåva för alla utomstående.
För de inblandade är det inget mindre än två gånger nittio minuters ångest.

Så spelas åttondelsfinalerna i Champions League 00:24