VM-äventyret är över

FOTBOLL

Sverige föll med 0-2 mot Tyskland

Foto: På rygg Sveriges Tobias Linderoth deppar efter den tunga svenska 0-2-förlusten mot Tyskland.

MÜNCHEN

Klockan 18.50,22 tog det svenska VM-äventyret slut.

Tyskland – i Tyskland – blev en blågul mardrömsupplevelse.

Tyskland – i Tyskland - blev en svartvit drömfest.

– Vår dåliga start på matchen avgör, sade lagkapten Olof Mellberg efter matchen.

Foto: DÖDLIG DUO Miroslav Klose och Lukas Podolski lekte med det svenska försvaret i första halvlek.

Åttondelen var bara 12 minuter gammal när Allianz-Arena exploderade i allsång; ”Berlin, Berlin, wir fahren nach Berlin”. Redan där och då gjorde de tyska fansen bokslut över Tyskland-Sverige, och började att blicka vidare mot resan till VM-finalen i Berlin den 9 juli.

Redan där och då stod det 2–0 till Tyskland.

Sverige upplevde inget annat än en mardrömsstart på jättematchen mot hemmanationen.

– Vi var för dåliga i första halvlek, fick samma start som mot England, fast tyskarna var bättre, sade Olof Mellberg till TV4 efter matchen.

– Vi blev för långa i spelet, kom inte fram i press och var för långt ifrån i markeringarna.

Han konstaterade att Sverige fick sina chanser, men:

– Det var för sent.

Mardrömsinledning

1–0 i den 4:e minuten. Miroslav Klose kom loss i straffområdet och efter att Andreas Isaksson hunnit ut och avstyrt skottläget hamnade bollen hos en helt ren Lukas Podolski. Jättetalangen drog till direkt – och Teddy Lucic nickrensningsförsök gick i eget nät.

2–0 i den 12:e minuten. Nytt samarbete Klose–Podolski, gav nytt mål. Klose drog med sig båda de svenska mittbackarna ut mot högerkanten, och släppte kallt snett inåt bakåt till Podolski. Ensam med Isaksson gjorde anfallaren inget misstag, utan skickade in bollen lågt till höger.

Tyskland fick tidigt matchen dit de ville; med ett mittfält i kontroll. Torsten Frings och Michael Ballack hittade gång på gång upp med bollar mot Klose/Podolski i ytan mellan svenskt mittfält och backlinje. Resultatet: Ett massivt tyskt tryck.

Lucic såg rött

Chanser producerades på löpande band; Bernd Schneider sköt från distans, Klose drog till inne i boxen, Frings sköt, Schweinsteiger tryckte till – och gång på gång tvingades Andreas Isaksson till högkvalitativa räddningar för att förhindra 3–0.

Nästa svenska chock kom i den 34:e minuten. Teddy Lucic – som redan i den 28:e minuten dragit på sig ett gult kort – hamnade i en närkamp med Klose vid mittplan där den brasilianske domaren Carlos Simon bedömde att tröjdragningen var tillräcklig för att ge ytterligare ett kort, och resultera i utvisning.

Två svenska ljusglimtar under en hemsk VM-halvlek: Zlatan Ibrahimovics vändning mot Christoph Metzelder och direktskottet i den 40:e minuten som Jens Lehman reagerade sent på och tvingades panikstyra till hörna – och Henke Larssons inlägg precis före paus som Mattias Jonson höll på att styra in till en 1–2-reducering.

Straffen....Sveriges chans

Tätt efter paus dök chansen upp som kunde ha tagit Sverige tillbaka in i matchen upp. Zlatan Ibrahimovich släppte in en boll i tyskt straffområde mot Henrik Larsson; Henke tog emot och föll efter att ha attackerats av Metzelder – och domaren pekade på straffpunkten.

Fram klev Henrik Larsson.

Fram kom...svenska nerver?

Med ett enormt tryck på sina axlar fick Larsson alldeles för mycket fot under bollen och tryckte upp skottet högt över Lehmans ribba.

I ett försök att spetsa offensiven ersatte Lagerbäck Mattias Jonson med Christian Wilhelmsson men midsommardagen den 24 juni var inte en dag när den svenska VM-festen sköt fart på allvar...det var en dag när den tog slut.

Med tio minuter kvar ställde sig hela arenan upp och hyllade sitt lag med matchens andra stående ovation – och på nytt ekade ”Berlin, Berlin...wir fahren nach Berlin” runt om på läktarna.

Sverige... åker hem.

ALLT OM MATCHEN