Kewell frälste Australien

FOTBOLL

Fixade avancemang med sent 2–2-mål

En rejäl målvaktstavla av Kalac höll på att knäcka Australien men Harry Kewell frälste The Socceroos som nu är klart för åttondelsfinal mot Italien.

2–2 slutade matchen, precis vad Guus Hiddinks Australien behövde.

Foto: Lyftet. Harry Kewell jublar efter sitt 2–2-mål som förde Australien till åttondelsfinal.

Darijo Srna visade tidigt samma finess som i VM-kvalmatchen mot Sverige. Den kroatiske mittfältaren skruvade elegant in en frispark redan i den tredje minuten och då var kroaterna vidare.

Stjepan Tomas tog sedan med handen över huvudet i eget straffområdet och Craig Moore kunde fixa 1–1 och därmed peta sig förbi upp på den livsviktiga andraplatsen.

Två utvisningar

Men i början av den andra halvleken stod den australiensiske målvakten Kalac för en riktig tavla. Niko Kovacs skott kom rakt på Kalac och var inte hårt men ändå tappade målvakten in bollen.

Inget bra byte av Guus Hiddink som inför den här matchen valde att ta bort ordinarie Schwarzer för Kalac. Men Hiddink är Hiddink och som vanligt skulle han få sista ordet. Harry Kewell tog emot en förlupen boll i straffområdet och sköt Australien vidare med sitt 2–2.

I slutet av matchen haglade de röda korten. Kroatiens Simic och Simunic samt Australiens Emerton såg rött. Men framförallt. Australien är vidare och det kokar down under.

Daniel Lagerqvist