Bank: I kväll är Alexandersson viktigare än Zlatan

FOTBOLL

En VM-startelva är det inte, möjligen en snartelva. Därför blir det som det blir.

I kväll gäller det allt och inget.

Det beror på om man heter Alexandersson eller Ljungberg.

Jag ska inte ljuga och hålla på.

I kväll möter Sverige Chile på Råsunda, det är slutsålt och festligt och säkert rätt mycket chilenska fans på plats.

Men jag bryr mig inte om hur det går. Inte ett dugg.

Sverige kan förlora med 2-0 eller vinna med 3-0. Det får vara som det vill.

I går fick vi sitta på Stockholms Stadion och se ett par loja avslutsövningar. Målvakterna glänste mest, Olof Mellberg svor högst och Kim Källström fuskade värst.

Det var en sista träning inför en match som inte betyder särskilt mycket.

En vinst mot Chile ger inga poäng, det ger inget försprång i VM. Jag tror inte ens att det får socan att byta takt på Tobago.

För Fredrik Ljungberg, Tobias Linderoth, Zlatan och Henrik Larsson handlar genrepet bara om att känna att inget är fel. Matchen avgör inget för dem. Vi vet vad de kan, de vet vad de kan, alla i hela världen vet vad de kan. Ljungberg och Larsson var bäst på planen i Champions League-finalen, de lyfter sig när det är dags. Zlatan Ibrahimovic likaså. Mot Chile behöver de bara överleva.

För min del får Sverige gärna spara briljansen i kväll.

Däremot vore det fint med lite gammal hederlig präktighet.

Plats på scen: Niclas Alexandersson.

När snartelvan ska bli startelva finns det bara tre platser kvar att slåss om, och det är dem Chile-matchen handlar om; playmakerrollen, högermittfältare, högerback.

Niclas Alexandersson är den perfekte skötsamme svenske fotbollsarbetaren, plus lite peroxid. Han gör rätt, pratar rätt, tänker rätt, passar rätt. Ställ in honom på en fotbollsplan, så arbetar han i 90 minuter och gör inte fel. Det är uppenbart att Lars Lagerbäck håller fast i idén om honom som en högerback för VM.

Jag tror att det är ett misstag. Alexandersson är den defensivt skickligaste högermittfältaren, och borde ses som en sån. På backplatsen kämpar han med positionsspelet, det såg vi mot Finland.

En kvart - sedan är det över

Alexandersson kan förstås spela högerback, men Mikael Nilsson (den funktionelle) ä r högerback.

Båda kommer att bli avslöjade i ett VM om inte lagspelet fungerar.

Så har det varit med Sverige sedan inlandsisen smälte.

Så är det, gubevars, fortfarande med Sverige.

Vi är stolta över vår nya dräkt, den med offensiva fjädrar och en Zlatan som kan få bollen att prata, men det lurar ingen.

Spelar Blågult individuell fotboll så kommer VM att ta slut på en kvart.

Det är därför jag mest av allt letar efter ett fungerande kollektiv i kväll. Något välavvägt och lagom. Ett lag som hittar uppspel på Zlatan och kan inleda anfallsspelet högre upp, ett lag som skapar chanser emellanåt, ett lag som hittar in i sitt presspel och inte exponerar försvaret för en-mot-en-situationer. Det får se hur försiktigt och osexigt ut som helst, bara det är ordningsamt. Resten kommer sen.

Anders Svensson får chansen från start, det var förutsägbart. Om det inte blir några skador ser jag både honom och (ännu mer) Kim Källström som centrala mittfältare.

Det är Anders plats, men han får svårt att behålla den när en franskt frustande formtoppad Källström ligger på. Matchen i kväll kan vara Anders sista chans att rädda en plats i VM.

Jag ser inte kantplatsen som ett alternativ.

Alternativen är bra

Ljungberg kommer att spela till vänster, och våra högerbackar ser inte ut som några man vill lämna ensamma, utan en defensivt skicklig mittfältare framför.

Mittfältsplatserna är egentligen inga problem, det handlar bara om att välja mellan bra alternativ.

Och stjärnorna? De stora, som bär VM-drömmen på sina axlar?

Deras egon klarar sig med en lugn, skadefri kväll på jobbet.

- Om vi alla jobbar i 90 minuter så kan de göra det lilla extra som avgör en match, sa Tobias Linderoth när jag frågade honom.

Ibrahimovic, Ljungberg och Larsson kommer att sättas under press om en vecka, när det gäller på riktigt. Då kommer alla att titta på dem, och förvänta sig att de lyfter laget till nästa nivå.

Men i kväll, mot Chile, handlar det om Niclas Alexandersson och gänget.

Läs också:

Simon Bank