Varning, Sverige

FOTBOLL

PETER WENNMAN: Hur ska vi kunna stoppa Steven Gerrard?

MANCHESTER

Härmed utfärdas en varning till Zlatan, Henke, Ljungberg och alla de andra i Sveriges VM-trupp:

Om detta är ett engelskt landslag i paniktillstånd - hur bra ska då inte Svennis gäng bli när saker och ting faller på plats?

Foto: sveriges skräck Sven-Göran Erikssons England hade uppvisning mot Ungern - och Sverige är nu varnat.

Det var med en lite otäck känsla i maggropen jag lämnade Old Trafford vid midnatt, det som hade utspelat sig på planen stämde inte alls överens med de dystra profetior som legat som ett kolsvart moln över den engelska VM-uppladdningen.

3-1 mot Ungern säger kanske inte så mycket i sig, men det såg liiite för bra ut för att man som svensk ska våga vara optimist inför den tänkta gruppfinalen i Köln den 20 juni.

För den engelska presskåren var det desto gladare nyheter.

Drevet har hackat Svennis i bitar de senaste dagarna och bara minuterna innan matchen i går stod jag där mitt i flocken

och fick höra hur hela laget var felkomponerat, hur galet Svennis resonerade, hur allt han planerat för i fem års tid plötsligt var raserat - av honom själv.

- Han har gjort samma fel som flera av hans företrädare. Han har lyssnat på mobben för att göra alla glada. Han står nu tio dagar innan VM helt handfallen och vet inte vad han ska ta sig till. Om han ens bryr sig längre, dundrade sportchefen på The Sun, Steven Howard.

Själv höll jag med om att det verkade konstigt att plötsligt kasta in Liverpools Jamie Carragher som mittfältslås och använda hans klubbkompis Steven Gerrard som släpande foward bakom Michael Owen.

Carragher har själv sagt att han inte riktigt trivs i den positionen - och Gerrard är trots allt mittfältare med fantastiska crossbollar och distansskott som specialitet.

Häpnadsväckande facit

Att så nära inpå VM testa detta - och förklara att det är den troliga startelvan mot Paraguay - verkade mycket märkligt.

Men efteråt satt vi allihop rätt häpna med facit i hand:

Steven Gerrard var planens kung och nickade in Englands första mål.

Jamie Carragher var alldeles felfri, rent sensationell, under de 45 minuter han spelade i sin nya landslagsroll.

Det var ju inte tänkt att det skulle bli så...det är alltid enklare att kunna klaga och peka på förändringar när spelare är dåliga. Men när de i stället är bättre än förväntat blir problemen angenäma - och svårare att lösa.

Inte blev det heller lättare av att Peter Crouch kom in och var precis hur bra som helst. Det var nästan chockerande att se hur dominant han var i alla delar av spelet, och hur det ungerska försvaret (som dittills varit väldigt bra) inte alls fick nåt grepp om honom.

Och till råga på allt släppte Svennis in den rekordunge a-landslagsdebutanten Theo Walcott, 17, som inte alls var så bortkommen som många experter i England fruktat.

Han sprang sig loss ett par gånger och då gick det fort, grymt fort, och han hade också ett farligt skott som susade tätt förbi det ungerska målet.

Det borde blivit fler engelska mål, många fler, ty Frank Lampard missade en straff, Joe Cole nickade i stolpens insida och Michael Owen hade en nick som målvakten Gabor Kiraly (Crystal Palace) gjorde en enorm reflexräddning på.

Dåliga nyheter för "Alex" och Nilsson

Jag vet inte riktigt hur Lasse Lagerbäck och Roland Andersson har tänkt sig att vi ska få stopp på en spelare som Steven Gerrard, som gör allting rätt i vilken position han än befinner sig i. Han såg lite ovan ut till en början i går och drog sig av gammal vana för långt ner i banan. Där slog han några patenterade långpassningar som satt som gjutna på mottagarens fötter. Men det var faktiskt mer mottagarens roll han själv skulle spela den här gången.

Efter paus, när England började vårda bollen bättre, hittade han också luckorna framåt och blev ett mycket farligare vapen än den ringrostige Michael Owen.

En annan som kommer att orsaka fruktansvärda problem för det svenska försvaret är Joe Cole, vars andra halvlek var i absolut världsklass. Han gjorde bort fyra man och serverade en delikat passning till Peter Crouch innan 3-1-målet...det var inte goda nyheter för svenska högerbacksaspiranter som Niclas Alexandersson och Mikael Nilsson.

Varning också för fältherren John Terry, som nickade in 2-0 på en Beckham-frispark. Han kom farande som en raket i ett läge där han kunnat knockats medvetslös av målvakten och visade ett otroligt mod. Där får herrar Mellberg och Lucic se upp.

Ledsen om jag oroar er i onödan, men England ser alltså lite bättre ut än vad vi svenskar önskar oss.

Peter Wennman