Nu är vi vana vid måltorkan - hoppas han skjuter in sig

FOTBOLL

BREMEN

Han skjuter utanför. Han skjuter över. En gång skjuter han närapå under.

Fem dagar kvar.

Hoppas Zlatan hinner skjuta in sig.

En långsam Weser-flod, ölstugor och uteserveringar på rad, en grå halvmiljonstad med gotiska bågar.

Bremen är bra men grått. Och jag har svårt att förstå varför inte VM börjar någon gång. Vi är ju här. Allt är klart.

Träningar ger en märklig sorts abstinens, det ger inga kickar längre utan hjälper bara för stunden. En vanlig dag på metadon. I går satt jag som förstenad och följde Zanzibar-Nordcypern på tv.

På riktigt.

De möttes i finalen av något som heter VM för statslösa. Det är bara Turkiet tycker att Nordcypern finns, och jag är inte själv säker på att Zanzibar finns annat än i Fantomen. Det blev 0-0, turkcyprioterna vann på straffar.

Inte ens mål fick man se.

Som svensk börjar man bli van.

Förklaringar finns, förstås

Den startelva Lagerbäck skickar in på lördag har gjort i snitt lite mindre än tre ligamål var den senaste säsongen. Elva spelare - jag räknade till 28 mål.

Det finns gott om förklaringar, förstås. Fredrik Ljungbergs nya, vuxnare roll i Arsenal, där han gått från kamikazepilot till härförare. Henrik Larssons begränsade speltid i världens bästa lag. Zlatan Ibrahimovics offensiva isolering i ett glädjelöst hackande Juventus. Sådana saker.

Men något betyder det, naturligtvis, att Sverige är ett lag utan målvana i år. Det betyder sämre vana i de heta situationerna, kanske lite sämre självförtroende i avslutningarna. Det är möjligt att Sverige 2006 behöver fler chanser än för två år sedan för att göra sina mål.

När Zlatan gjorde 2-0 mot Palermo

häromveckan, ett mål som i realiteten vann ligan åt Juve, hade han gått mållös i nio matcher.

Gazzettan dello Sports Paolo Forcolin skrev då att Zlatans prat om att måltorkan inte betydde något att det var "en lögn lika stor som hans näsa". Den låga formuleringen säger en del om varför Zlatan lackat ur på både Forcolin och hans tidning, men en poäng fanns där förstås.

Målskyttar behöver göra mål.

Fredrik Ljungberg har nu 345 mållösa minuter i landslaget, Zlatan har 173. Sverige kommer att göra mål mot Trinidad och Tobago, ett par stycken - och jag ser gärna att Fredrik och Zlatan får vara med och dela.

Zlatan löser det inte ensam

Ljungberg var magnifik mot Chile, han är redo för steg tre i sin roll som nyckelspelare. För fem år sedan låg han djupt och tog defensivt ansvar, för två år sedan tjuvade han lite defensivt och var mer delaktig framåt. Nu ska han ligga djupare, och både starta anfallen och avsluta dem.

Zlatan Ibrahimovic nötte extra avslut i går och spred bollar åt alla håll. Han vill väcka de magiska fötterna, landslaget är en bättre miljö för att göra det än vad Juventus varit i vår.

Zlatan och Henkes samspel var väldigt bra före paus mot Chile, men Zlatan visade tendenser till en gammal Ajax-sjukdom - att tappa kvalité i matcher där han inte får röra bollen på ett tag.

Jag litar inte på att Zlatan löser matcher på egen hand i VM, men om resten av anfallsspelet fungerar så kommer han att göra mål igen. Jag är nyförälskad i Karel Brückner efter tjeckernas 3-0 på T&T i förrgår, deras anfallsspel liknade modell 2004 igen. Om allt flyter kommer Zlatan att kunna göra de mål som Koller gjorde där; en halvvolley i öppet mål, en nick i ett lika öppet mål.

Zlatan är ingen Marcus Allbäck, ingen född avslutare, det viktigaste i VM är att fötterna är vakna nog att föra honom in i de heta områdena.

Ljungberg, Wilhelmsson, Larsson, Svensson - eller Källström - kommer att hitta in med bollen. Målen ligger där och väntar.

Det gör antagligen VM också, men under tiden tröstäter jag Apfelstrudel i Schlachte vid Schnoor-distriktet (tyska språket - det finns något där).

De sista dagarna, de som aldrig tar slut, ägnar vi annars bara åt att leta efter tecken. Erik Edman har fortfarande problem med sina inlägg, Kim Källström strålar så fint och Henrik Larsson gjorde en otrolig träning i går. Och Petter Hansson tränade bicicletas.

Vad just det där sista betyder kommer jag att ligga vaken och fundera över hela långa natten.

Fan. Men det kanske är någon bra match på tv.

Dagens startelva sämst under 2000-talet

Läs också:

Simon Bank