”Straffen var en skänk från ovan”

FOTBOLL

"Domar-VM" fortsätter

1 av 2 | Foto: PLatt fall Med sekunder kvar att spela föll Fabio Grosso över liggande Lucas Niell.

MÜNCHEN

Domarskandalerna i VM fortsätter.

Italien tog sig till kvartsfinal efter en mycket tveksam straff, i fjärde övertidsminuten.

- Ett förödande domslut, säger Ralf Edström.

- En skänk från ovan, sa VM-generalen Franz Beckenbauer i natt.

De senaste dagarna har fotbollen allt mer hamnat i skymundan. Det har mer handlat om domar-VM.

Först visade brasilianaren Carlos Simon tveksamt ut Teddy Lucic och hånlog svensken i ansiktet.

I förrgår slog ryske Valentin Ivanov VM-rekord genom att dela ut 16 varningar och fyra röda kort i åttondelsfinalen mellan Holland och Portugal.

I går fortsatte spanske domaren Luis Medina att spela huvudrollen i åttondelsfinalen mellan Australien och Italien.

Rött kort med en gång

42-åringen från Sevilla visade omedelbart upp det röda kortet för italienske försvararen Marco Materazzi efter en tackling som både fällde Australiens Marco Bresciano och lagkamraten Gianluca Zambrotta.

Men största tveksamheten från Medinas sida kom på tilläggstid. Med bara sekunder kvar att spela föll Italiens Fabio Grosso över liggande Lucas Niell.

Straffen, som Francesco Totti säkert satte i mål, blev matchens sista spark.

Kritiken mot Medina var stenhård efteråt.

- Straffen var bedrövlig. Niell ligger på marken och Grosso springer rakt på honom och trillar. Det finns ingen anledning att blåsa straff där, säger Radiosportens expert, Ralf Edström.

- I italiensk klubbfotboll gynnas Juventus, Inter, Milan och kanske också Roma. I den holländska ligan ser vi samma sak för Ajax och PSV. Nu verkar det även gälla i internationell landslagsfotboll (de stora nationerna gynnas). Det är otroligt bittert, säger Edström.

"För snabba"

Sent i natt var till och med VM-generalen Franz Beckenbauer överraskande frispråkig och kritisk. I tyska tv-kanalen ZDF sa han:

- Domarna har varit för snabba med att visa fram de gula och röda korten. Straffen som Italien fick var en skänk från ovan.

Enligt vad Sportbladet erfar diskuterades de senaste dagarnas domarinsatser ingående vid ett möte i domarhögkvarteret i Frankfurt i går kväll.

I morgon avgörs vilka domare som ska döma i kvartsfinalerna, vilka som ska finnas kvar i Tyskland för att eventuellt döma matcher längre fram - och vilka som ska åka hem.

I domarkretsar har Carlos Simons agerande i samband med utvisningen av Teddy Lucic diskuterats flitigt och troligen får Simon inte några fler matcher i VM. Chansen är stor att Valentin Ivanov och Luis Medina drabbas av samma öde.

Dessa situationer ska domarna obeservera extra noga under VM

Johanna Frändén