”Svennis” hyllad efter storsegern

FOTBOLL

”Det kom inga tårar, men jag kände mig stolt”

Foto: Hyllad Sven-Göran ”Svennis” Eriksson fick ta emot publikens ovationer efter 6–0-segern över Jamaica.

Sven-Göran Eriksson stod vid mittcirkeln med höjda armar och 70000 åskådare på Old Trafford jublade.

Svennis sista landskamp på brittisk mark slutade med den siffermässigt största segern.

– Jag blev rörd och vill rikta ett stort tack till publiken. Alla verkar inte vilja att jag ska sluta, sade svensken efter 6–0 mot Jamaica.

Under fem och ett halvt år som engelsk förbundskapten har Sven-Göran Eriksson fått utså spott och spe, ryggdunkar och geniförklaringar. Men aldrig sådana hyllningar som på lördagen.

Företrädare för det engelska fotbollsförbundet, FA, skickade ut svensken, helt ensam, på Old Traffords gräsrektangel. Svennis lommade sakta bort och jublet steg. Eriksson hann aldrig till mittcirkeln förrän åskådarna ställde sig upp och ovationerna började.

– Det kom inga tårar, men jag kände mig väldigt, väldigt stolt. Det var fantastiskt, sade Svennis efteråt.

Aldrig varit mer populär

Det paradoxala är att Eriksson nog aldrig varit mer populär bland folket nu när det är klart att han ska sluta efter VM. Han har även spelarnas fullständiga stöd:

– Publikens reaktion reflekterar också vad vi spelare tycker om honom, sade mittbacken Rio Ferdinand.

Återgången till det traditionella 4–4–2-systemet var en succé mot Jamaica. Wayne Rooneys ersättare Peter Crouch jublade över tre mål, och Svennis nästan lovade Crouch en plats i startelvan i öppningsmatchen mot Paraguay.

Men svensken håller ändå fast vid det han sagt hela tiden, att experimentet med en balansspelare var nödvändigt.

– Jag tror nästan det är ett måste inför ett VM, att ha flera olika möjligheter. Nu har vi provat att spela med en balansspelare och det var viktigt. Förr eller senare under VM så är jag säker på att vi kan behöva det. Det beror på motståndet och vilka skador vi får, sade ”Svennis” om sina systemskiften.

Tror på guldchans

Mot mer kvalificerat motstånd kan Eriksson mycket väl offra Crouch eller Joe Cole för att spela 4–1–3–1–1 med en defensiv mittfältare.

– Men jag förstår ändå inte hur folk kan vara tveksamma till om Frank Lampard och Steven Gerrard kan spela tillsammans på mittfältet – det är för mig helt ofattbart. De spelade återigen extremt bra tillsammans, summerade Svennis.

Matchen mot Jamaica var den siffermässigt största segern för Svennis, den största segern kan komma den 9 juli – då spelas VM-finalen.

För som Svennis själv säger:

– Jag tycker inte att vi är sämre än något annat lag i världen.

TT