Sverige först i världen - mäter pulsen online

FOTBOLL

Den svenska VM-truppen lämnar inget åt slumpen.

Sverige är det första landslaget i världen med pulsmätning online.

- Vi ser precis hur belastade de är, säger förbundskapten Lasse Lagerbäck.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Sverige online Sveriges fysiolog Paul Balsom kontrollerar hela träningen online via pulsklockor på spelarna och sin dator.

Zlatan skrev autografer.

Under träningarna på VM-lägret har landslagets fysiolog och matchanalytiker Paul Balsom då och då plötsligt dykt framför en laptop i avbytarbåset.

Här förklarar han varför:

- Vi har pulsband på tio av spelarna varje träning och med detta online-system, activio online, kan jag direkt under träningen se vad spelarna ligger på för belastning, säger Balsom.

Det svenska landslaget ligger som vanligt i framkant när det gäller tillämpning av forskning och teknologi.

- Det är inget annat landslag som kör det online ännu.

Laptopen är kopplad till en mottagare som är uppställd vid sidlinjen och som fångar in den information som spelarnas pulsmätare sänder ut.

Styr träningen

Spelarna kommer till VM-lägret efter en lång och tuff säsong och det handlar om att ligga så nära gränsen för vad de tål utan att kliva över den.

- Det är inte ofta vi ligger fel men ibland misslyckas vi och då är det bra att kunna kolla med pulsmätarna. Tidigare, före online-systemet, fick man en rapport efter träningen, säger Balsom, som kört med pulsmätning av landslaget i sex år.

Pulsmätningen online är ett sätt att styra träningen.

- Det kan handla om vi till exempel ska spela smålagsspel i slutet eller inte. Ofta handlar det om att övertyga spelarna att vi inte ska spela, för de är överambitiösa och vill ibland för mycket, säger Balsom.

SÅ DRILLAS DE TILL VM-FORM

Johan Flinck