Nya radarparet

FOTBOLL

Fyra mål - tack vare Henrys video

TRELLEBORG

Glöm Ljungan och Vickan.

Nu tar Lotta och Ludde över - med hjälp av en Thierry Henry-video från förbundskapten Thomas Dennerby.

- Thomas tycker jag påminner om Henry så jag fick en video med hans bästa mål, säger Lotta Schelin.

Foto: STORSKYTTAR Lotta Schelin och Therese Lundin fick chansen på topp i VM-kvalet. Det slutade med succé - tre mål av Lundin och ett av Schelin.

Sverige har världens kanske bästa anfallspar - Hanna "Ljungan" Ljungberg och Victoria "Vickan" Svensson - på skadelistan.

Inför VM-kvalmatchen mot Portugal luktade det därför anfallskris om Thomas Dennerbys svenska landslag. Då stack Dennerby en Theirry Henry-video till forwardsreserven Lotta Schelin.

Resultatet? Schelin var överlägset bäst på plan och låg till stor del bakom Sveriges 5-1-seger.

- Får jag spela forward är inte det så tråkigt, speciellt inte när man får känna på att göra mål, säger Schelin som till vardags spelar kantmittfältare i Göteborg.

- Men jag trivs minst lika bra på mitten, det är ju min vanliga roll.

Förutom 2-1-målet, en touch på inlägg från Therese Sjögran, spelade Schelin delikat fram till Therese Lundins avgörande 3-1.

- Det känns jättebra att spela med "Ludde", hon är smart och enkel att komma överens med, säger Schelin.

Hattrick av Lundin

Malmö FF:s skyttedrottning Lundin gjorde tre av Sveriges fem mål och fördubblade därmed sin målskörd i landslaget.

Den 18 juni möter Sverige Vitryssland borta, då är Victoria Svensson tillbaka efter sin hälseneskada och kanske även Hanna Ljungberg efter sin skallskada.

- Det är klart jag blir besviken om jag blir petad, men man måste också förstå att vi har många bra anfallare och att konkurrensen är stenhård, säger Lundin.

Nytt spelsystem

Förbundskapten Dennerby var nöjd med det svenska anfallsspelet - faktum är att Sverige nog borde gjort ett par mål till - och öppnade för ett systemskifte till VM i Kina nästa höst.

- 4-3-3 är ingen omöjlighet. I alla fall inte som ett alternativ om man behöver förändra en matchbild eller mot ett på pappret lite svagare lag, säger Dennerby.

Med tre anfallare skulle Dennerby också få in alla sin fyra supermålskyttar på plan - med Lotta Schelin i en offensiv kantroll på mittfältet.

Mattias Larsson