Fotboll

Från bänkad back – till hyllad anfallare

Av: 

Zendry Svärdkrona

JUNIORLAGET 1999 Malmö FFs två guldkalvar Markus Rosenberg och Zlatan Ibrahimovic spelade tillsammans i juniorlaget, trots att Rosenberg var ett år yngre. På lördag kan de åter spela tillsammans när Sverige möter Malta i Göteborg. Av de andra lagkamraterna spelar bland annat Ante Maletic i Västra Frölunda och Gudmundur Mete i IFK Norrköping.

JUNIORLAGET 1999 Malmö FFs två guldkalvar Markus Rosenberg och Zlatan Ibrahimovic spelade tillsammans i juniorlaget, trots att Rosenberg var ett år yngre. På lördag kan de åter spela tillsammans när Sverige möter Malta i Göteborg. Av de andra lagkamraterna spelar bland annat Ante Maletic i Västra Frölunda och Gudmundur Mete i IFK Norrköping.

Foto: MALMÖ FF:S ÅRSBOK

FOTBOLL

Den egensinnige supertalangen Zlatan Ibrahimovic och den tillbakadragna högerbacken Markus Rosenberg.

1999 spelade de i samma juniorlag – i morgon kan de bilda anfallspar i det svenska landslaget.

Sportbladets Mattias Larsson tog fram den sex år gamla lagbilden och kollade läget – då och nu.

1. Joze Barbir

Gör idag: Pluggar. Har varvat ner fotbollsmässigt på grund av knäskador.

Om Zlatan då: Han var bra redan då. Han hade problem med attityden men rent fotbollsmässigt var han outstanding.

Om Zlatan nu: Jag är inte alls förvånad över att han blivit så bra. Ingen, i alla fall inte i Sverige, har den tekniken som Zlatan har.

Om Markus då: Vi spelade en del ihop i anfallet. Mackan var snabb men ingen superteknisk spelare. Mer av en avslutare.

Om Markus nu: Han har gjort det bra och jobbat hårt för att nå långt. Men han har fortfarande långt kvar för att nå Zlatans standard.

2. Dan Ingvarsson

Gör idag: Spelar i Bunkeflo IF i division 2. Diversearbetare.

Om Zlatan då: Han hade en teknik och ett dribblingsregister som ingen annan. Han hade samma självsäkra attityd då som han har nu men jag såg det aldrig som något negativt.

Om Zlatan nu: Han är en av världens bästa, det är egentligen ofattbart. Jag förstod att han skulle bli bra men så här bra tror man ingen ska bli. Jag har personligen ingen kontakt med honom, han var äldst i laget och jag var yngst.

Om Markus då: Jag kommer ihåg matchen då han blev anfallare på riktigt. Det var finalen i pojk-SM. Vi spelade mycket ihop, han var snabb och hade absolut talangen.

Om Markus nu: Jag är glad att han har lyckats, han förtjänar det verkligen. Men det har gått väldigt fort och jag är faktiskt förvånad att han vann skytteligan.

3. David Fredriksson

Gör idag: Tillbaka i Sverige efter ett skadedrabbat fotbollsår på Long Island i USA. Spelar för Svedala i division fyra.

Om Zlatan då: Zlatan och Tony Flygare var anfallare och det var mer eller mindre bara att slå upp bollen så fixade de resten. Även om allt i huvudet inte var med alla gånger såg man Zlatans enorma talang.

Om Zlatan nu: Jag är inte ett dugg förvånad över hur bra han har blivit. Han har mognat fruktansvärt mycket. Det är otroligt roligt att ha spelat med en spelare som han.

Om Markus då: Han var en i mängden, tränade hårt och var glad och positiv. Det var först när han flyttades upp i anfallet man såg att han hade något extra.

Om Markus nu: Han har ju snabbt utvecklats på ett enormt sätt. Vi hörs fortfarande och Mackan är samma kille som han alltid har varit, med båda fötterna på marken, trots framgångarna. Det är jättekul att han lyckats.

4. Marco Mitic

Gör idag: Spelar i Mabi, serieledare i division 3 södra. Jobbar på en budfirma i Malmö.

Om Zlatan då: Man såg att han hade något extra. Det hände alltid grejer både på och utanför planen.

Om Zlatan nu: Att han kunde bli bra var självklart men jag är förvånad att han blivit så stor som han är, det måste alla vara.

Om Markus då: En lugn trevlig kille som blommade ut som forward andra året i J-laget. Han har mig och Ylli Shabani att tacka för många fina inlägg.

Om Markus nu: Det är anmärkningsvärt att det gått så fort. Det hände mycket året i Halmstad.

5. Ante Maletic

Gör idag: Spelar för Västra Frölunda i Superettan.

Om Zlatan då: Som jag såg det fanns det bara två vägar för Zlatan, antingen världsstjärna eller ingenting. Fotbollsmässigt hade han allt som krävs.

Om Zlatan nu: Jag är inte förvånad. Med tanke på de fotbollsmässiga egenskaper han har är det inte alls konstigt att han lyckats.

Om Markus då: Det var svårt att se att en bänkad back skulle bli en bra anfallare. Han höll en låg profil utanför planen men gav alltid allt.

Om Markus nu: Det är klart att jag är överraskad. Hans talang var inte alls som Zlatans, men när han väl blev anfallare såg man att det fanns något där.

6. Magnus Ahrberg

Gör idag: Försäljare av leksaker, spelade i fjol i Eriksfält i division 5.

Om Zlatan då: Zlatan har alltid varit bra, men vi hade Tony Flygare i laget som var en ännu bättre anfallare på den tiden. Det var inspirerande att vara målvakt och träna med dem.

Om Zlatan nu: Att det skulle gå så snabbt och att Zlatan skulle gå så långt trodde väl ingen. Att vara så viktigt i Juventus sin första säsong är oerhört imponerande.

Om Markus då: Det var lite upp och ner för Markus. Vi spelade många år ihop och han är en riktigt schysst kille. Men att han skulle bli landslagsanfallare var svårt att se då.

Om Markus nu: Det gäller att ta tillfällena när man får dem. Det har Markus gjort, först när han flyttade till Halmstad och sedan i landslaget mot Frankrike. Det är kul att han lyckats.

7. Magnus Bergström

Gör idag: Spelar i Åkarps GIF div. 4. Jobbar vid brandkåren i Malmö.

Om Zlatan då: Han hade överlägsen teknik och var grym redan då, men första året i J-laget satt han mest på bänken. Men det tog han bra.

Om Zlatan nu: Han var grym i Ajax och i Juve har han fått en att se ner på Del Piero och Trezeguet. Samtidigt är mediebilden av honom lite tråkig, Zlatan är en ganska rolig kille men det känns som han inte vågar vara det längre.

Om Markus då: En schysst högerback som alltid gav allt och var trevlig mot alla. Under juniortiden blev han anfallare, men han var väldigt tunn.

Om Markus nu: Han har utvecklats på ett otroligt sätt. Han är tyngre och snabbare och det är det som är hemligheten. Utanför planen är han exakt likadan som tidigare, alltid trevlig och hälsar på alla med ett leende.

8. Anders Celander

Gör idag: Pluggar till idrottslärare, spelar i Svedala IF i division 4.

Om Zlatan då: Han var inte alls så bra som man skulle kunna tro att han var. När vi var pojkspelare var han liten, klen och teknisk. Sedan växte han snabbt.

Om Zlatan nu: Det är inte direkt superöverraskande att han blivit så stor som han är. När han var 18-19 visade han vilken talang han har.

Om Markus då: Det var konstigt med Markus. Han var bra men platsade inte riktigt. Dessutom var han ganska anonym utanför planen.

Om Markus nu: Han har ju aldrig bangat för något, alltid gått in i alla närkamper. En gång bröt han mitt näsben vid ett inlägg. Men att han skulle bli så bra och stark trodde jag aldrig.

9. Markus Winqvist

Gör idag: Spelar i Lunds BK i division 2 södra.

Om Zlatan då: Allting hände på en höst när vi var 17 kan man säga. Han utvecklades enormt då. Sedan var hans inställning inte den bästa och därför var det svårt att veta exakt hur bra han kunde bli.

Om Zlatan nu: Jag är både förvånad och inte förvånad över hans framgångar. Fotbollsmässigt var det aldrig någon tvekan. När inställningen blev bättre så var det inget snack.

Om Markus då: Markus höll sig alltid lite mer i bakgrunden och var ganska blyg. Men han jobbade alltid stenhårt på träningarna, det är en stor del i att han lyckats.

Om Markus nu: Mackan har aldrig haft den där extrema talangen som Zlatan har. Därför är det lite mer överraskande att han blivit så bra. Men han tar framgångarna bra, är samma kille som alltid.

10. Kenneth Gustavsson

Gör idag: Fotbollspelare i IFK Malmö, division 2.

Om Zlatan då: 98 när jag kom till MFF hade Zlatan lite problem och satt mycket på bänken. Året efter gjorde han 10-15 mål i b-laget och man märkte absolut att han kunde bli riktigt, riktigt bra.

Om Zlatan nu: Det är helt otroligt. Det var riktigt bra att ta en plats i Ajax. Att sedan göra det i Juventus och vinna ligan är nästan overkligt.

Om Markus då: Jag tänkte inte så mycket på honom som en fotbollsspelare. Han var en schysst kille som alltid gav allt på träningarna. Om Markus nu: Mackans framgångar är mycket mer överraskande än Zlatans. Han har alltid varit snabb men så som han har utvecklats, det var svårt att föreställa sig. Året i Halmstad har gjort väldigt mycket för hans karriär.

11. Jens Calling

Gör idag: Jobbar inom restaurangbranschen, spelar sporadiskt för Husie i division 5.

Om Zlatan då: Zlatan var bra, han hade tekniken, storleken och styrkan. Som person var han cool, riktigt cool.

Om Zlatan nu: Det var självklart att han skulle bli bra. Nu är han en av de bästa i världen. Att det stormar runt honom är inget som förvånar – det har alltid stormat.

Om Markus då: Det var inte alls samma sak. Han var ju back. Han var inte dålig men talangen syntes inte som Zlatans, även om jag inte tycker att de två går att jämföra.

Om Markus nu: Jag är riktigt förvånad över hur bra han har blivit. Fast han har fortfarande långt kvar till Zlatans nivå.

12. Markus Dahl

Gör idag: Juridikstuderande, uppehåll från fotbollen på grund av axelskada.

Om Zlatan då: Vi är jämngamla och spelade en många år ihop. Han har alltid varit duktig, men utvecklades ganska sent. Det var först i juniorlaget han visade något alldeles extra.

Om Zlatan nu: Det är givetvis imponerande, det han har gjort. Han har varit duktig i rätt lägen och haft den lilla tur man behöver längs vägen.

Om Markus då: Markus har jag lite vagare minnen av. Han har alltid varit snabb och när han flyttades upp som anfallare fick han ut mer.

Om Markus nu: Det är lite mer förvånande att just Markus lyckats. Det var många ur det laget som kunde ha lyckats, men det var Markus som gjorde det. Det var nog få som trodde att han skulle bli landslagsman.

13. Gudmundur Mete

Gör idag: Skadedrabbad försvarare i anrika IFK Norrköping.

Om Zlatan då: Vi spelade ihop i juniorlaget och andra året där växte han enormt, både på planen och rent fysiskt. Det var då han började bli den han är i dag.

Om Zlatan nu: Jag visste att han skulle bli så här bra. Det syntes tydligt, kan man fotboll ser man det.

Om Markus då: Han hade mycket fotboll i sig, men fick kanske inte ut så mycket alltid. Han var snabb men inte så stark, däremot tränade han alltid hårt.

Om Markus nu: Han har året i Halmstad att tacka för mycket. Det var den flytten som utvecklade honom till landslagsspelare.

14. Patrick Eklund

Gör idag: Målvakt i Bunkeflo IF, division 2. Jobbar på Lindängenskolan.

Om Zlatan då: Han var schysst men hade sin egen stil. Som målvakt blev hans kaxighet lite väl mycket i bland när han öst in mål på träningarna. Men han var grym, han gjorde lite som han ville med bollen.

Om Zlatan nu: Mediebilden av honom är så överdriven. Vi har fått fram en världsstjärna och borde hylla honom, inte håna honom. Men många är väl inte vana vid den typen av människa som Zlatan är. För ungarna på skolan där jag jobbar är han nummer 1, alla kategorier.

Om Markus då: Han var mycket mer tillbakadragen. Jag var målvakt och han var högerback, så jag blev väldigt förvånad när han blev anfallare och gjorde det bra.

Om Markus nu: Det är roligt att det går så bra. Han är en smart spelare, snabb med distinkta avslutningar. Mackan och Zlatan kompletterar varandra bra.

Tränarna om sina talanger

15. Ola Gällstad

Gör i dag: Tränar Malmö FF:s J-lag, säljare på Red Bull.

Om Zlatan då: Zlatan hade en period i livet där fotbollen inte var så kul. Men han kom igenom den och det märktes tydligt att han hade en enorm potential. Sista året som junior spelade han mest med U och B-lag och gjorde det riktigt bra där med.

Om Zlatan nu: Vi var nere och såg matchen mot Brescia i januari och jag blev förvånad över hur mycket Zlatan utvecklats i Italien. När jag såg honom sista gången i Holland var han riktigt bra, men inte alls på det sättet som han är nu.

Om Markus då: Markus var högerback då och det var inte alls säkert att han skulle flyttas upp till juniorlaget. Men så blev det och lite av en slump hamnade han i anfallet, när vi saknade andra alternativ.

Om Markus nu: Innan han lämnade Malmö var han bra men någonting saknades. Sedan såg jag honom under året i Halmstad och fick nästan en chock. Det var som en ny kille, mer muskler och ännu snabbare.

16. Johnny Gyllensjö

Gör idag: Juniortränare i Malmö FF. Jobbar vid Malmöpolisen.

Om Zlatan då: Som bekant tillbringade vi timmar med att få honom att fortsätta spela fotboll över huvud taget. Som 17-åring satt han mycket på bänken, sedan utvecklades han väldigt fort. Att han hade stor potential rådde det aldrig någon tvekan om.

Om Zlatan nu: Det är klart man gläds och är oerhört stolt över hans framgångar. Vi har åkt ner och träffat Zlatan varje år sedan han lämnade Malmö och bilden media skapat av honom är ingenting jag känner igen. Han uppträder alltid schysst, bjuder till och umgås på samma sätt som alltid.

Om Markus då: När han var 16 var det nära att han inte flyttades upp i Juniortruppen. Men i samma veva provade vi honom som anfallare och som 18-åring vann han skytteligan i Juniorallsvenskan, ett lyckokast.

Om Markus nu: Det är helt fantastiskt. Janne Andersson i HBK ska ha stor kredit för hans arbete med Mackan. Att han nu är aktuell för landslagsspel är oerhört kul.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!