Blågult fick inget veta om skadan

FOTBOLL

”Måste ha bättre kommunikation”

WIEN

Under gårdagen blev den svenska landslagsledningen vid upprepade tillfällen överkörd av Juventus.

Landslagsledningen svarade med att lägga ut en dimridå för att rädda sitt anseende.

Sportbladet kan avslöja spelet bakom kulisserna när Zlatan Ibrahimovic blev kvar i Turin.

Foto: Började sin tränarkarriär i Kilafors Namn: Lars Lagerbäck. Född: 16 juli 1948 i Katrineholm. Spelarkarriär: Alby FF 1960–69, Gimonäs CK 1970–74. Tränarkarriär: Kilafors IF 1977–82, Arbrå BK 1983–85, Hudiksvalls ABK 1987–89, U21 1990–95, Sverige B 1996–97, Assisterande förbundskapten A 1998–99, Förbundskapten 2000–. Meriter: EM 2000 och VM 2002, EM 2004. På god väg till VM 2006.

Det började klockan 13.25 när Juventus informerade på sin officiella hemsida att Zlatan skulle stanna kvar i Turin för behandling.

Juventus gick ut med informationen utan att prata med den svenska landslagsledningen som hade bokat in Zlatan på en flight till Wien tisdag morgon.

- Vi vet egentligen ingenting just nu. Vi har precis pratat med Zlatan men måste prata med Juventus också, sa informationschefen Jonas Nystedt till Sportbladet strax efter 13.30.

Inget att säga till om

När den svenska landslagsledningen väl kom i kontakt med Juventus hade klubben redan bestämt att Zlatan skulle vara kvar i Turin och informationen låg sedan länge på hemsidan.

På hemsidan berättades även att Zlatan Ibrahimovic på torsdagen eller fredagen skulle genomgå medicinska tester i Turin under överinseende av Juventus läkarteam. Även detta var ett beslut som det svenska landslaget inte haft något att säga till om.

Sportbladet informerade landslagsläkaren Magnus Forssblad om uppgifterna som ringde upp Juventus.

Vad sa du när du ringde till Juventus?

- Att vi måste ha en bättre kommunikation om det här. Från början var det sagt torsdag, men nu ska vi ha en kontinuerlig kontakt och följa utvecklingen dag för dag. Det tyckte Juventus lät bra, säger Magnus Forssblad.

Så löd också det officiella budskap som den svenska landslagsledningen sände ut under gårdagskvällen - Magnus Forssblad ska ha en kontinuerlig kontakt med Zlatan och Juventus.

- Zlatan stannar hos Juventus och får behandling medan vi håller daglig kontakt. I morgon (läs; i dag) eller på onsdag kanske vi kan se om det bara är en skitgrej eller något som håller honom borta en längre tid, sa Forssblad på gårdagens snabbt hopkallade presskonferens i Wien.

Borde testas i Blågult

Men ett samtal till Sveriges kanske främsta knäexpert - Englands landslagsläkare Leif Swärd - visar att landslagets officiella uttalanden bara är en dimridå. I själva verket är det fortfarande på torsdag eller fredag allt avgörs.

Enligt Swärd är det nämligen standard vid den typen av smäll som Zlatan fick att man avvaktar ett par dagar till blödningen gått ner, sedan testar man om knäet är stabilt eller om smällen var så allvarlig att knäet behöver rehabträning och vila för att inte förvärra skadan.

Varför kan inte Sverige testa

honom?

- Ja, det hade varit det allra bästa som vi ser det. Men det är ju klubben som är ägaren. En skadad spelare vill de gärna bedöma själva, säger Leif Swärd.

Tillbaka på ruta ett, alltså. På torsdag eller fredag testas Zlatan i Turin. Precis som Juventus bestämde från början utan att ens frågat den svenska landslagsledningen.