Lagerbäck: Är de friska så spelar de

Foto: den stängda träningen Här är Aftonbladets exklusiva bilderna från den stängda svenska träningen i går. På bilden: Zlatan Ibrahimovic.
FOTBOLL

WIEN

Sverige kan förlora mot Kroatien och ändå nå VM genom seger mot Island på onsdag.

Läge att vila spelare som Ljungberg och Zlatan som riskerar avstängning och har skavanker?

– Bedömer vi att de är friska och kapabla att spela, då spelar de, säger förbundskapten Lasse Lagerbäck.

Foto: Chansa inte Det tycker Sportbladets Simon Bank. Han menar att Zlatan och Fredrik Ljungberg, som här syns på gårdagens stängda svenska träning, ska vilas mot Kroatien.

Sverige är i en situation där det i praktiken räcker att vinna en av de två återstående VM-kvalmatcherna. Förlust mot Kroatien och vinst mot Island innebär att Sverige är i VM som en av de två bästa, direktkvalificerade grupptvåorna. Island hemma på Råsunda på onsdag lär bli en munsbit för Sverige, speciellt som Islands två bästa spelare, Herman Hreidarsson och Eidur Gudjohnsen, är avstängda.

Har inget att spela för

Island har inget att spela för och Sverige vann bortamatchen med hela 4–1.

– Klart att det inte är bra för Island om två av deras bästa spelare saknas. Samtidigt kommer det in andra som är hungriga. Men vi tänker inte på den matchen. Vi ska vinna mot Kroatien och kvalificera oss för VM på lördag, säger Anders Svensson.

Sveriges sjukstuga har varit ovanligt välbesökt i veckan och på gårdagens stängda träning saknades Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg.

– Övriga fullföljde hela passet, säger Lars Lagerbäck.

Henke, Ljungberg och Mellberg joggade runt planen medan Zlatan körde ett individuellt program vid sidan av.

– Jag försökte springa, men det gjorde ont, säger Zlatan som är den av de fyra som bedöms vara längst från spel.

Det har spekulerats i att Sverige kan komma att låta några av stjärnorna vila för att de ska vara helt friska mot Island och i stället säkra VM-biljetten då. Det skulle kunna vara aktuellt framför allt för Zlatan och Ljungberg som dessutom har en varning och riskerar avstängning mot Island.

– Bedömer vi att de är friska och kapabla att spela, då spelar de. Vi koncentrerar oss på den här matchen och vill vinna den här matchen, säger förbundskapten Lasse Lagerbäck.

Inte en – tre poäng

Fredrik Ljungberg resonerar på samma sätt.

– Utan att låta kaxig vill man ju gärna kvalificera sig så fort som möjligt, säger Ljungberg.

Det är heller inte aktuellt för Sverige att gå ut och spela för en poäng, vilket i kombination med en seger mot Island skulle göra Sverige till gruppsegrare.

– En sak som gjort att vi har ett så bra facit på bortaplan är att vi har vågat spela vårt eget spel, säger Lasse Lagerbäck.

Full fart framåt, alltså?

Robert Laul