Knappast det smartaste Svennis gjort i sitt liv...

FOTBOLL

Sportbladets Peter Wennman: Måtte det, för Svennis skull, bli engelsk seger på lördag

MANCHESTER

En skakad och nervös Sven-Göran Eriksson trappade i går upp det pågående kriget med den engelska fotbollspressen.

På hans order filmades alla journalisterna, alla frågor och svar, under presskonferensen i Manchester.

Det är knappast det smartaste Svennis gjort i sitt liv.

Samtliga närvarande fick besked om att minsta felcitat, minsta rubrik som saknade täckning, skulle innebära att vederbörande reporter kunde hängas ut i tv - för att visa allmänheten hur orden verkligen föll under presskonferensen.

Det var ett hot som framkallade både förvåning och munterhet.

Så fort svensken tågat ur konferensrummet på Old Trafford började de engelska reportrarna en närmast hysterisk glädjedans över detta självmål. De hånfulla skratten ekade.

Nu kommer Svennis att få ännu fler elaka rubriker, nåt som han sannerligen inte behöver efter VM-kvalfiaskot mot Nordirland förra månaden.

- Mannen är paranoid, han blir ju aldrig felciterad eftersom han aldrig säger nåt som kan missuppfattas. Han är pressad av sitt utsatta läge. Det här är bara ett sätt att försöka kontrollera oss, sa flera av medlemmarna i det engelska pressdrevet efteråt.

Problemen radar upp sig

Som om inte Svennis hade problem ändå:

När England samlades för sin första träning inför lördagens VM-kvalmöte med Österrike saknades både Michael Owen och David Beckham. Den senare var kvar i Madrid eftersom yngste sonen, Romeo, varit sjuk. Owen har en lättare benskada och hoppas kunna träna i morgon.

 Än värre är att en av världens bästa vänsterbackar, Ashley Cole, fått en stressfaktur i foten och blir borta från spel i minst fyra veckor. Det är ett hårt slag för Arsenal, men också för Svennis. Han har nu båda sina givna ytterbackar (Gary Neville är den andre) på skadelistan.

Vidare har Svennis ett svårt beslut att ta när det gäller mittbackarna. Debatten rasar i England och många vill peta den tidigare så givne Rio Ferdinand, som visat svag form en längre tid. Sol Campbell anses lämpligare att spela bredvid John Terry.

Det är beslut av den typen som Sven-Göran Eriksson hatar att ta, och hans undvikande, nervösa svar - på en engelska som märkligt nog tycks ha blivit sämre igen - imponerade inte direkt igår.

Och så då detta med filmandet.

Redan under träningen på Manchester Uniteds fantastiska anläggning i Carrington spred sig ryktet att alla pressfrågor skulle registreras på film. FA:s pressekreterare Adrian Bevington bekräftade detta, men gav samtidigt intrycket att det var ett beslut från FA-organisationens sida och inte nånting som Svennis begärt.

Upprorisk stämning

I Old Traffords innandömen några timmar senare var stämningen smått upprorisk. Rykten sa att FA gjort upp med sin samarbetspartner, Sky Sports, att i tv avslöja alla skrivande journalister som vinklar Erikssons svar fel.

För mig, ensam svensk journalist på plats, var det ett intressant skådespel att följa.

När Svennis kom in och satte sig på podiet bredvid sin lille hjälpreda Bevington riktades samtidigt en tv-kamera mot journalisterna.

Henry Winter från Daily Telegraph ställde sig upp och låtsades demonstrativt använda en filmklappa. Brian Woolnough från Daily Star och Martin Lipton från Daily Mirror satte sig längst fram och startade störtfloden av frågor.

Ville inte diskutera

Varför filmar ni oss, Sven?

- Det finns en orsak till det, det är en bra sak... det kan inte skada nån.

Men om det blir nåt fel ska vi visas upp i tv?

- Vi får hoppas att det inte leder till det.

Men varför?

- Det är så många gånger som jag påstås ha sagt saker som jag inte sagt. Det är mycket som inte stämmer.

Kan du ge ett enda exempel på det?

- Ni kan få hur många ni vill!

Ja, men ge oss...

- Jag vill inte ha den debatten nu!

Här hettade det till i lokalen och när rösterna höjdes ville inte Svennis vara med längre. Han sköt över sin mikrofon till Adrian Bevington.

- Sven och jag har tagit det här beslutet gemensamt. Vi vill inte debattera det mer. När det gäller er eventuella medverkan i tv så... tja, FA har ju en egen webbsida där filmer kan läggas ut.

Det var ingen bra dag för Svennis.

Man kan tycka att det här bråket är en bagatell, men inte i nuvarande läge.

England föll nyligen mot Nordirland, nya skador plågar laget, nästan hela pressen vill att han sparkas, hans fotbollskunnande ifrågasätts, stämningen är nästan hatisk... och så nu detta.

Måtte det, för Svennis skull, bli engelsk seger på lördag.

Peter Wennman