Enklast för Real? Att göra det ingen klarat

FOTBOLL

Johanna Frändén: Inga gnistor om El Clásico

BARCELONA. Det slog inga överjordiska gnistor på Camp Nou, men samlar vi ihop smulorna hittar vi ändå något: En oväntad målskytt, en brasse som bara bränner och en matchvinnare som äntligen fick slita av sig munkavlen.

Och i huvudstaden? En vårsäsong där det enklaste blir att göra det inget annat lag gjort.

Foto: Johanna Frändén.

Ett Clásico brukar ganska omgående presentera sig och tala om vilken typ av match det är, men kvällens första kvart är bland det mer avvaktande jag sett mellan lagen. Men långsamt började matchen sätta sig på Camp Nou och boom, så hade den fått ett hemmamål också.

Det var Leo Messi som stod vid spakarna, men det var Jérémy Mathieu, den internationella toppfotbollens kanske bonnigaste fransman, som vräkte sig fram. Alla som vet något om den internationella fotbollen (och om franska fotbollsstjärnor) vet att det i det närmsta är att betrakta som en komplimang. Mathieu nickade in frisparken och lämnade Sergio Ramos ett par meter bakom. Möjligen tänkte Ramos att Barcelonas mest anonyma värvning de senaste åren inte riktigt fanns med i manuskriptet för matcher av den här magnituden. Jérémy Mathieu hade trots allt inte gjort ett enda ligamål för sitt nya hemmalag.

Skruvade upp pressen

Men matchen var ännu bara inne på fördrinken och Real Madrid hade inga planer på att släppa iväg antagonisterna längre än så. Istället skruvade man upp pressen och bollinnehavet på Camp Nou. Den berömda Barça-trion längst fram, den Spanien lärt känna som MSN, hade svårt att riktigt komma in i leken.

Efter en halvtimme var det dags för el Clásico att få lite glittrigare inramning också. Det var genom ett anfall som kom att avslutas av Real Madrids enda riktiga popstar, men det skulle börja med Barcelonas olyckliga dito.

På presskonferensen efter matchen mot Manchester City i onsdags roade jag mig med att se hur lång tid det tog innan någon hemmajournalist skulle harkla sig och lyfta Neymars alla brända målchanser. Den kom aldrig då, men skam den som ger sig.

I kväll tänkte Neymar tydligen bjuda hemmamedia på en ny chans. I den friaste frispelning som el Clásico skulle få bevittna slumpade brassen iväg bollen rakt upp i famnen på Iker Casillas, och tillsammans med Real Madrids målvakt kunde han bara se på när de vita kontrade medelst pass (Modric), klack (Benzema) och fjutt och sen hade Cristiano Ronaldo utjämnat till 1–1. Det var en logisk målskytt, en underskön framspelning och ett rättvist resultat. Men det var framför allt brasilianskt sjabbel som låg bakom kvitteringen.

Gjort 32 mål

Leo Messi har gjort löjliga 32 mål den här säsongen, men mot Real Madrid tog det 60 minuter innan han ens skulle få på en riktig målchans, och vad återstår då i Barcelonas anfall?

”Just det, jag!” tänkte Luis Suárez och tog emot en crossboll från Dani Alves som om han befann sig på en regnskum fotbollsplan någonstans i norra England. Med klass, precision, och mål med andra ord. Samtidigt stängde Suárez den cirkel han öppnade i höstens Clásico på Bernabéu-stadion då uruguayaren gjorde sin Barçadebut och lommade ut med sin första la liga-förlust på cv:t.

– Om jag pratar kan jag säga något dumt, förklarade Suárez i höstas och har därefter hållit en ytterst låg profil i sitt nya hemland.

Det blir inte alltid bra när uruguayaren öppnar munnen, det vet vi av erfarenhet, men efter kvällens 2–1-mål kunde han äntligen kosta på sig att kasta av munkavlen han dragits med sedan ankomsten till la liga.

Saknar decimaler

Ett Real Madrid i form hade förstås satt in ett extra bollpass här, någon form av övre växel som skulle öppna en dörr och hålla dem kvar i ligastriden. Men Carlo Ancelottis gäng saknar några decimaler för att nå upp dit just nu, trots en fin Karim Benzema i första halvlek och en Marcelo på lekhumör. Då spelar det mindre roll att Barcelona alls inte gjorde sin bästa match för säsongen.

Katalanerna har kopplat ett strypgrepp på liga och trots några svettiga bortamatcher i april tror jag inte att de släpper iväg titeln till huvudstaden i år.

Real Madrid är ute ur spanska cupen och har fyra poäng upp till Barcelona i tabellen. De svajade betänkligt mot Schalke förra veckan, men har i alla fall kunnandet och goda Europa-minnen att luta sig mot. Ingen klubb har ännu lyckats med att försvara Champions League-bucklan, men det är Real Madrids bästa titelchans i vår.

ARTIKELN HANDLAR OM