"Vi gör ett historiskt misstag om vi inte förändrar Fifa nu"

Uppdaterad 2015-03-23 | Publicerad 2015-03-22

Michael van Praag stöttas av Sverige i sin presidentkampanj

Han vill få bort Sepp Blatter och bli mäktigast i fotbollsvärlden.

Sportbladet har träffat Michael van Praag för att ta reda på vad han egentligen står för, mannen som vi i Sverige försöker hjälpa fram till ny Fifa-president.

– Vi gör ett historiskt misstag om vi inte börjar förändra Fifa nu. Om inte kommer alla vända sin rygg mot organisationen, säger den 67-årige holländaren.

Michael van Praag.

Om två månader, den 29:e maj, ska Fifas medlemsländer rösta fram sin president för de kommande fyra åren och för första gången på länge får Sepp Blatter kämpa för att sitta kvar på posten. Schweizaren utmanas av Jordaniens prins Ali Bin Al-Hussein, portugisiske legendaren Luis Figo och ordföranden i det holländska förbundet, Michael van Praag.

Den sistnämnde har fått stöd av Sverige i sin kandidatur. I helgen besökte han Stockholm som gäst på Svenska Fotbollförbundets årsmöte.

– Varför det är bra för Sverige att jag blir president? För då kommer det vara transparens och öppenhet inom Fifa. Sverige kommer veta exakt vad Fifa spenderar sina pengar på och hur mycket som spenderas. Hur beslut tas och varför de tas, säger Michael van Praag.

Har tre stora punkter

van Praag går till val med tre huvudpunkter.

Han vill utöka VM till 40 lag, han vill fyrdubbla medlemsnationernas ersättning från 250 000 dollar per år till en miljon och han vill framför allt få ordning på Fifas skamfilade rykte.

– Min erfarenhet från affärsvärlden är att när en organisation är i ett sådant här skick och du vill ändra på det kan det bara lyckas om det kommer in en ny person vid rodret. Sepp Blatter har styrt Fifa i så många år och ingen kommer gå på historien om att han ska genomföra förändringen. Det är inte rättvist att Blatter får ta skulden för allt för han tar inte alla beslut på egen hand, men oavsett blir allting negativt, negativt, negativt. Byter vi inte president nu har vi ingen övergångsperiod, utan då måste de börja om igen om fyra år. Det är slöseri med tid.

Ja, du är väldigt tydlig med att du bara tänker sitta i fyra år om du blir vald och sedan lämna vidare till någon annan. Vad är möjligt att göra på så få år?

– Du kan förändra mycket. Jag skulle dedicera hela min tid till att normalisera Fifa, göra det öppet. Jag som är från ett medlemsland ska veta vad som finns bakom siffrorna, för i slutet av dagen är en del av pengarna mina. Jag vill ha ett helt annat sätt att kommunicera inom Fifa.

"Fifa gjorde ingenting"

Vad tycker du om att Qatar tilldelats VM?

– Jag är demokrat och VM i Qatar har blivit demokratiskt valt. Holland/Belgien ville också ha VM 2022 och jag är besviken att det inte hamnade där, men så är spelet. Så vi ska spela i Qatar, men om det bevisas att det är korruption inblandat på något sätt ska Fifa frånta dem mästerskapet.

Min kollega Oskar Månsson skrev nyligen ett skakande reportage om gästarbetarnas situation i Qatar. Ska de leva som de gör?

– Många medier har rapporterat om den dåliga situationen för arbetarna. Hade jag varit president hade jag reagerat direkt, åkt dit direkt för att reda ut saker och ting. Men Fifa gjorde ingenting. Det tog lång tid och någon behövde sätta press på dem för att kontakta arrangören i Qatar och det gör att förtroendet för Fifa inte blir bra.

Vill bara ha två kandidater

Qatar-VM stöds av storstjärnor som Zinedine Zidane och Pep Guardiola. I samband med det reportaget menade Sportbladets krönikör Simon Bank att de har blod på sina fötter.

– Det är att ta det lite för långt. Jag är säker på att det kommer att bli ett fantastiskt VM och Fifa är inte den organisation som har kontrakt med byggarbetarna, Fifa har kontrakt med deras fotbollsförbund. Men Fifa har ett moraliskt ansvar och som jag sa, de skulle ha agerat snabbare.

Sepp Blatter har fortfarande stort stöd i fotbollsvärlden. Tror du på allvar att du kommer vinna valet?

– Vad tror du jag kommer svara på den frågan? Vi kan inte fortsätta som i dag i fyra år till, det är omöjligt. Tänker medlemmarna likadant som jag har jag en chans, om inte har varken jag, Luis Figo eller prins Ali det.

Sista frågan. Bland dem som vill få en ny Fifa-president har det pratats om att det bästa vore att Blatter bara hade en motkandidat på valdagen. Det låter ju ganska logiskt. Så om Luis Figo har större stöd än dig, kommer du kliva av då?

– Det kommer jag göra. Det är inte jag som är viktig, det är inte Figo och det är inte Sepp. Det är Fifa som är viktigt. Får jag reda på att en av oss har bäst chans och det inte är jag, så självklart.