Robin Söder klar för danska Esbjerg

avMarkus Wulcan, Martin Ridderstolpe

FOTBOLL

Robin Söder, 23, lämnar IFK Göteborg.

Anfallaren har skrivit på ett treårskontrakt med Esbjerg i danska Superligan.

– Kul med en ny utmaning och tempomässigt är det här ett steg uppåt, säger han till Sportbladet.

Sportbladet avslöjade igår att Robin Söder var på plats i Danmark för att förhandla med Esbjerg. Idag blev affären klar då Söder skrev på ett kontrakt som sträcker sig över tre år. IFK Göteborg uppges få 2,5 miljoner kronor för övergången.

– Jag kom hit i går och har fått en väldigt fin bild av klubben. Den verkar vara välskött och träningsanläggningen och arenan är bra, säger Söder.

Ett tufft beslut

Robin Söder slog igenom stort då han debuterade som 17-åring i blåvitt. Sju år senare lämnar han nu laget. Men det var inget självklart beslut.

– Det började för en vecka sedan när Esbjergs intresse blev konkret. Det var ett tufft beslut att lämna Blåvitt, men klubben har varit hjälpsam och det är jag väldigt glad över.

Blåvitt har värvat flera offensiva spelare i sommar. Har det spelat in? 
– Klart att det inte varit oviktigt, men det har inte varit huvuddelen, det vill jag verkligen inte påstå. Jag har varit i Blåvitt och kände att det kunde vara kul med en ny utmaning och tempomässigt är det här nog ett steg uppåt. Jag får något nytt att förhålla mig till och det lockade.

"Haft många fina stunder"

Bästa minnet i Blåvitt? 
– När vi kvalade till Champions League under mitt första år (2008) och premiärmatchen mot Djurgården på Gamla Ullevi 2009, när vi vann med 6-0. Även årets Europa League-kval har varit roligt. Det har funnits många fina stunder även om det varit trassligt under perioder.

Vilka ord kan du på danska? 
– Pölse är nog det enda, haha. Nä, men man förstår väl hyfsat i alla fall. Annars är det väl bara att be dem prata lite långsammare. Det kan nog vara en bra idé att lära sig deras räkneord till att börja med i alla fall. 
Vill du hälsa något till Blåvittfansen? 
– Ja, jag vill jättegärna tacka alla supportrar som trott på mig trots att jag varit skadad en del och ur form ibland. Jag är glad för allt stöd jag fått. Jag vill även tacka alla tränare jag haft, Jonas Olsson, Stefan Rehn, Mikael Stahre och Magnus Edlund. Och även sjukgymnasten Fredrik Larsson, vi har haft våra timmar i gymmet ihop, haha.

Tränar på måndag

I Esbjerg, som just nu ligger näst sist i Superligan, är förhoppningarna på Robin Söder höga.

– Jag har följt Robin i många år och är väldigt glad över den här värvningen. Jag tror att det är en bra lösning för alla parter och vi behövde få in en offensiv kraft, säger sportchef Niels Erik Söndergaard till sportbladet.

Robin Söder börjar träna med sin nya klubb redan på måndag.

Enligt Sportbladets uppgifter blir Robin Söder en av lagets bäst betalda spelare.