Friends Arena

2015 – ett år av tester på Friends

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

”Svårt att få gräs att växa bra ovanför Örebro”

Med nya driftsopratören Lagardère har frågan ställts på sin spets: Gräs eller konstgräs på Friends Arena?

Enligt den person som ägarna nu har utsett till talesman – byggbolaget Peabs grundare Erik Paulsson – kommer 2015 bli ett år av tester:

– Det handlar om att testa olika naturgräs, säger Paulsson, 72, till sportbladet.se.

Sportbladet kunde nyligen avslöja att ägarna av Friends Arena – däribland Svenska Fotbollförbundet – ska skjuta till ytterligare 400 miljoner kronor för att franska bolaget Lagardère skulle gå med på att ta över driften. SvFF saknar "ekonomiska muskler" enligt ordföranden Karl-Erik Nilsson, och kommer att minska sitt ägande till cirka 17 procent för att klara det nya kapitaltillskottet som hanteras genom en nyemission.

– Det är inget ovanligt att det görs nyemissioner i företag, säger Erik Paulsson.

Peab-grundaren Paulsson är ordförande i ett annat av de bolag som deläger Friends, fastighetsbolaget Fabege. Han är även ordförande i det driftsbolag som 1 januari lämnar över driften till Lagardère.

Paulsson har nu utsetts till talesperson för ägargruppen.

Vill inte svara exakt

Exakt vad de 400 miljonerna ska användas till kan han inte svara på i nuläget.

– Utveckling, säger han.

Enligt Sportbladets uppgifter kommer en del av pengarna att användas till att anpassa Friends Arena efter hur andra Lagardère-drivna arenor ser ut runt om i Europa. Hårddraget handlar det om att anpassa arenans "vip- och hospitalityprodukter". Det byggs även en ny AIK-pub i anslutning till norra läktaren.

Enligt offentliga handlingar från Solna stadshus måste även vissa gemensamhetsanläggningar i området slutregleras (gäller arenan, hotellet och köpcentret).

Att Lagerdère skulle ta över driften av Friends har funnits i planeringen sedan över fem år tillbaka då det franska bolaget engagerade sig i Swedish Open i Båstad ihop med just Erik Paulsson.

– Det har diskuterats i flera år men inget har varit klart förrän nu. De är jätteduktiga på drift. Nu har de tennis, golf och fotboll här i Sverige, och det uppskattar vi, säger Erik Paulsson.

Ett år av tester

Den kanske hetaste frågan med en ny driftsoperatör för Friends Arena gäller vilket underlag det blir för fotbollsverksamheten – gräs eller konstgräs. Enligt Erik Paulsson kommer 2015 bli ett år av tester.

Vad då för tester?

– Där vi testar naturgräs. Vi har redan testat 4-5 olika varianter och det fortsätter vi med. Det är svårt att få gräs att växa bra ovanför Örebro. Vi vill inte ha någon brunfläckig plan utan det ska vara en grön gräsmatta, både för spelarna och för oss som tittar på från läktaren och tv:n.

Hur ser du på det nya hybridgräs som marknadsfördes i Borås tidigare i höst?

– Vi följer med i utvecklingen.

Kan du garantera att det inte kommer att läggas konstgräs på Friends under 2015?

– Jag vill inte kommentera det så kategoriskt. Men ännu så länge handlar om att testa olika naturgräs. Och allt vi gör sker i samråd med fotbollsförbundet och AIK, säger Erik Paulsson.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Friends Arena

Solna

AIK

SvFF, Svenska fotbollförbundet

Fabege

Peab

Herrlandslaget i fotboll