Hammarby IF

Galaxy flyger hem & inget döptes om

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Patrik Sjögren: Dagens Hammarby slog sin misslyckade historia

Hammarby-La Galaxy var en påminnelse om det gamla och det nya Hammarby.

Om de snabba lösningarna som aldrig fungerade och de långsiktiga planerna som löste allt direkt.

Hammarby vann matchen.

Fotbollen vann matchen.

Patrik Sjögren.
Patrik Sjögren.

Det var välfyllt, muntert och sällskapligt när Hammarby gästades av sin systerförening La Galaxy på Tele2 Arenas dörrmatta. Två klubbar med mycket gemensamt – men de viktigaste sakerna som undantag.

Delar ägare

Galaxy grundades 1996 för att ge Los Angeles ett lag i den häftigt växande amerikanska fotbollsligan som fick kraft av hemma-VM 1994. Hammarbys roddföreningen som senare blev Hammarby IF grundades den 10 april 1889 för att Axel Robert Schönthal ville ha en förening att ro för på Hammarby Sjö.

La Galaxy ägs av enorma Anschutz Entertainment Group (AEG) med uppdraget att vara lönsamt. Hammarby IF ägs av dess medlemmar med uppdraget att existera.

Men AEG har också 49 procent av aktierna i Hammarby Fotboll sedan de 2001 och 2004 räddat Hammarbys ekonomi genom att investera totalt 21,5 miljoner. Anledningen är klubbens betydelse för Globen-området och dess arenor som AEG driver.

Amerikanerna har ofta fungerat som en tyst ägare men när Hammarby gick som allra tyngst i Superettan häromåret valde AEG att agera. Med nya Tele2 Arena på gång behövdes ett allsvenskt lag och lösningen blev att försöka använda kompetensen i amerikanska LA Galaxy för att lyfta Hammarby. En minst sagt idiotisk idé.

Amerikaner fick viktiga poster både på tränarbänken och i styrelserummet men den totala bristen på kunskap om svensk fotboll syntes tydligt och det blev ingen succé. Först när Hammarby bytte strategi och satsade rutinerat svenskt inför förra säsongen så blev det uppflyttning.

Inget heter Meca Football Race

Matchen på måndagen påminde mycket om vägen Hammarby vandrat. På ena sidan stod det kommersiella amerikanska laget med stor ekonomi och snabba lösningar. På andra sidan det svenska laget med obefintlig ekonomi men nu plötsligt med en fungerande långsiktighet. Det var ett möte på många sätt mellan det fina och det fula inom fotbollen.

Jag vill värna de medlemsägda föreningarna som ska förmedla glädje snarare än pengar. Därför är jag väldigt glad att det är Hammarby och inte LA Galaxy som spelar i allsvenskan. Precis som det är AIK och inte Manchester United. Eller IFK Göteborg och inte PSG. Det är inte heller oviktigt att påminna om det här just i dag.

På måndagen nåddes vi nämligen av beskedet att svensk ishockey döpt kvalspelet från Hockeyallsvenskan till Swedish Hockey League till Meca Hockey Race. Låt aldrig fotbollen hamna där.

Hammarby vann matchen AEG organiserade och som Nanne Bergstrand inte verkade vilja spela. Hur det gick till känns faktiskt inte särskilt viktigt just i dag. LA Galaxy flyger hem och inget döptes om till Meca Football Race.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hammarby IF

Hammarby IF Fotboll

Los Angeles Galaxy

Allsvenskan i fotboll