”Har aldrig hört talas om henne”

Amatör kan prisas som världens bästa: Fifa bryr sig inte om damerna

FOTBOLL

Deyna Castellanos kan prisas som hela världens bästa fotbollsspelare?

”Vem?”, undrar samtidigt hennes betydligt mer meriterade kollegor inom damfotbollen.

– Det här är en signal till oss och alla andra att Fifa inte bryr sig om damfotbollen, säger amerikanska VM-vinnaren Megan Rapinoe till BBC.

Foto: Claude Paris / TT / NTB Scanpix
Ronaldo och Martens utsedda till ”årets spelare” av Uefa

På herrsidan gör Leo Messi, Cristiano Ronaldo och Neymar upp om Fifas pris som årets spelare i fotbollsvärlden. På damsidan är det inte samma glans på de nominerade inför måndagens gala i London.

”Priset tappar all prestige”

Stjärnorna Carli Lloyd (USA) och Lieke Martens (Nederländerna) har nämligen sällskap av Venezuelas Deyna Castellanos bland konkurrenterna om priset. En 18-årig amatör från det amerikanska skolsystemet.

Foto: Instagram
Deyna Castellanos

– Priset tappar all prestige när du har en tjej på listan som jag aldrig ens har hört talas om, säger profilen Megan Rapinoe, med 127 landskamper och både VM- samt OS-guld för USA på meritlistan, till BBC.

Castellanos ses visserligen som en stor talang men spelade det gångna året för Floridas universitetslag och därefter Santa Clarita Blue Heat i en kalifornisk halvprofessionell liga. Megan Rapinoe menar att nomineringen av 18-åringen förminskar damfotbollen.

– Det här är en signal till oss och alla andra att Fifa inte bryr sig om damfotbollen.

”Hade ändrat om det var herrarna”

Fifa försvarar sig med att de nominerade röstats fram av landslagstränare, landslagskaptener, mediarepresentanter och supportrar där de fyra grupperna haft lika stort inflytande. Det är dock en förklaring Rapinoe inte köper.

– Om någon okänd spelare som inte var helt professionell hade nominerats på herrsidan är jag helt säker på att de hade klivit in och rättat till det så det är en besvikelse att de inte gör samma sak för oss.

Deyna Castellanos är även nominerad till priset för årets mål på galan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa