”Den bilden visar felet i samhället”

Tidigare landslagsmannen rasar mot detaljen: De gör inte fel men är det som är problemet

Foto: Bikas Das / TT / NTB Scanpix
FOTBOLL

Englands U17-lag har hyllats stort i hemlandet efter finalsegern mot Spanien i VM.

Men en detalj från segerfirandet sticker i ögonen på gamle landslagsmannen Danny Murphy.

– Det finns ingen bild med det engelska landslagsmärket på från när de vann VM – och för mig är det fel. Alla i laget har vänt på sina tröjor eftersom de vill ha sina egna namn på bröstet , säger Murphy till TalkSport.

England börjar drömma om en stor fotbollsframtid efter U17-landslagets imponerande 5-2-seger mot Spanien i VM-finalen. Men efterspelet får samtidigt gamle landslagsspelaren Danny Murphy att rasa mot den ”kändiskultur” han menar inte bara är ett problem inom fotbollen utan även i samhället i stort.

”För mig är det fel”

– Det finns ingen bild på det engelska landslagsmärket från när de vann VM – och för mig är det fel. Alla i laget har vänt på sina tröjor eftersom de vill ha sina egna namn på bröstet så att alla i hela världen kan se vilka de är. Alla skriker ut att ”jag är en talangfull ung spelare på väg fram, titta på mig” men det är också vad som är fel i dagens samhälle. De tänker på sin egen berömmelse samtidigt som de är fotbollsspelare och det skapar för mig ett problem, säger Murphy, som bland annat gjorde nio landskamper för England och 170 ligamatcher för Liverpool, till TalkSport.

”Är stolt över dem”

40-åringen är tydlig med vilken stor prestation de unga spelarna gjort men är samtidigt kritisk till talangernas medvetna grepp för att själva ta så stor plats som möjligt i ramljuset efter segern. Något Murphy menar är ytterligare ett exempel på behovet för spelarna att i dag inte bara jaga framgångar för sina lag utan även se till att hela tiden bygga sina egna varumärken för att bli ännu mer attraktiva för de stora klubbarna.

– Vissa av de där spelarna kan bli superstjärnor. Vi talar om otroliga talanger i den där truppen och alla borde vara glada över att se dem, och den frihet de spelade med, i en engelsk landslagströja. Det är även jag, jag är stolt över dem. Men att den engelska landslagsloggan inte syns på bilderna säger en hel del. Faktumet att de vill ha sina egna namn på framsidan av tröjorna och tänker på att få ut sina namn så att folk vet vilka de är – de gör inte fel men det är också det som är problemet just nu.

Stjärnelvan som missar VM 01:16
ARTIKELN HANDLAR OM