Storlagens hemliga möte: ”Är dödläge”

Hemliga mötet – vill utesluta största rivalerna

Här inne på italienska restaurangen Locanda Verde i New York ska klubbtopparna ha träffats.
FOTBOLL

Premier Leagues toppklubbar vill ha en större del av tv-avtalet.

Och nu skakas dealen av att de tre klassiska storlagen – Manchester United, Arsenal och Liverpool – träffats för ett hemligt möte i New York, enligt Daily Mail.

”Premier League är i ett dödläge just nu”, skriver tidningen.

I fjol skrev Premier League på ett nytt tv-avtal värt drygt 110 miljarder kronor vilket fortsatt betyder att de engelska klubbarna har de högsta tv-intäkterna i världen.

Men trots det är inte alla nöjda.

En stor del av avtalet varje säsong, omkring 10,8 miljarder kronor, fördelas jämnt mellan samtliga 20 klubbar vilket fått topp sex-klubbarna (Manchester United, Manchester City, Arsenal, Liverpool, Tottenham och Chelsea) att ställa motkrav.

De sex klubbarna ska tillsammans ha lagt fram ett förslag där de krävt att 35 procent av summan (cirka 3,8 miljarder kronor) ska fördelas utifrån tabellplacering.

Men förslaget röstades ned av de 14 övriga klubbarna och frågan tog inte ens upp till omröstning under ett möte för några veckor sedan, rapporterade BBC.

Hade möte – utan topprivalerna

Men kraven tycks inte sluta för det.

Under fredagen publicerar Daily Mail bilder från en lyxrestaurang i New York där Manchester Uniteds vd Ed Woodward och ägarna Avram och Joel Glazer har ett möte med Arsenals vd Ivan Gazidis samt Liverpools ägare John W Henry.

Ämnet för mötet, som ägde rum i förra veckan, sägs vara ett förslag om en ny del i tv-avtalet där de tre klassiska storlagen vill ha en större del av avtalet och därmed utesluta toppkonkurrenterna Manchester City, Chelsea och Tottenham jämfört med det tidigare förslaget.

”Deras middagsmöte inträffade bara en vecka före ett andra möte med övriga klubbar. Det mötet ställdes sedan in på grund av att de 20 klubbarna i Premier League är i ett dödläge just nu”, skriver Daily Mail.

Både Arsenal och Manchester United hävdar till tidningen att deras representanter fanns på plats i New York för ett möte med NFL (amerikansk fotboll) medan Liverpool meddelar att Henry fanns på plats ”för Premier Leagues gemensamma intressen”.

ARTIKELN HANDLAR OM