Polisen misstänker: Klubbarna fixar sina egna matcher

Foto: BILDBYRÅN
Fredrik Gårdare.
FOTBOLL

Matchfixningsproblemet har länge handlat om en yttre påtryckning som förstör för Sveriges fotbollsklubbar.

Men nu bekräftar polisen att det finns misstankar om att klubbarna själva stått för fixandet – för att rädda en svag ekonomi.

– Det har vi rätt mycket information om, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare till GP.

Just nu utreds fyra fall av matchfixning, men man har sedan tidigare har Sportbladet kunnat berätta att det finns ”konkreta tips” om så många som 30 matchfixningsfall.

Normalt sett riktas misstankarna mot personer utanför klubbarna som med hjälp av hot och påtryckningar mot enskilda spelare försöker påverka utgången i matcher.

Men för GP berättar nu Fredrik Gårdare, ansvarig för utredning av matchfixning i Sverige, om helt nya misstankar – mot klubbarna själva.

– Det dyker upp tips inifrån klubbar med väldigt dålig ekonomi som säger att föreningen själva tar till matchfixning för att rädda klubbens ekonomi. Det har vi rätt mycket information om. I de föreningarna råder det ofta stora motsättningar runt det här. Tipsen säger att man i föreningar har varit osams och haft konflikter, säger han.

”Svårt att få bekräftat”

Det ska inte handla om högsta serien.

– Superettan och division 1. Vi har inte fått någon information om att det har hänt i ett allsvenskt lag. 

På förbundet är man medveten om polisens misstankar.

– Vi kan bekräfta att vi känner till att det finns sådana misstankar, men vilka nivåer eller vilken omfattning vill jag inte kommunicera. Det är svårt att få det bekräftat men vi gör allt vi kan, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette.

ARTIKELN HANDLAR OM