Landslagsstjärnan tar hand om Husman, 10: ”En i familjen”

avFredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Anna Tärnhuvud

ARNHEM. Det är inte bara på fotbollsplanen hon dragit stor lärdom den senaste tiden – utan även i privatlivet.

Hemma hos mormor bor Husman, 10.

– Det är klart man värderar saker annorlunda nu. Om jag har haft en skitdag så är inte den dagen skit egentligen, säger Mimmi Larsson.

Hon visade tidigt i Värmland att hon har ett målsinne. Efter att ha spelat för Mallbackens IF mellan 2010 och 2015 gick flyttlasset till Eskilstuna United. Där har Mimmi Larsson etablerat sig i laget och i toppskiktet av målligan i damallsvenskan.

Det har gett henne en plats i EM-truppen.

– Jag har varit med i ungdomslandslag sedan jag var 15 år. Jag känner att jag tagit ett ytterligare steg i min utveckling sedan jag gick till United, säger 23-åringen som hoppas på speltid mot Ryssland.

– Det är en dröm och det är klart att man hoppas att den ska gå i uppfyllelse.

”Har jobbat med barn hela mitt liv”

Det är inte bara på fotbollsplanen som Larsson har dragit stor lärdom. Under det senaste året har hennes familj fått tillökning - från Afghanistan. Hos hennes mormor Ann-Margret Johansson i Sunne bor Husman, 10.

– När vi kom hem förra sommaren - vi bor i Spanien på hösten och vintern - fick vi frågan om vi kunde hjälpa två pojkar. Eftersom jag har jobbat med barn hela mitt liv så tänkte jag att vi gör det, säger Ann-Margret Johansson.

1 av 3 | Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN

Tanken var egentligen att Husman och två av hans farbröder, som först hamnade i Vänersborg, skulle flyttas till Umeå. Men på vägen dit blev en av hans farbröders döttrar sjuk och hamnade på sjukhus i Karlstad.

”Går jättebra för honom”

Det slutade med att Husman och den andra farbrodern, Bulbul Shah, flyttade in hos Ann-Margret Johansson och hennes sambo. Hon har varit lärare i 43 år och alltid velat hjälpa barn, så det var ingen ovan situation för henne.

– När Bulbul fyllde 18 år flyttades han till ett asylboende. Men Husman bor hos oss, går i skolan och är svenskspråkig i dag. Han är flitig och duktig, han klarar de nationella proven. Det går jättebra för honom. Men man märker att han inte vill prata om det som hände i Afghanistan, det knyter sig för honom när man frågar om det, jag tror inte han orkar tänka på det. Det är som att han inte ens kommer ihåg vad hans lillebror heter, säger Ann-Margret Johansson.

– Mimmi och hennes mamma har varit ett enormt stöd. De ser till att han mår bra och fixar kläder och ger Husman mycket kärlek och trygghet. Mimmi avgudar honom, säger mormorn.

”Mormor är grym”

När man pratar med Mimmi om Husman skiner hon upp. De har kontakt nästan varje dag, antingen genom Facetime (videosamtal) eller Messenger.

– Vi pratar om allt, vad han har gjort i skolan och vad han gör på dagarna. Vi har arbetat tillsammans med hans läxor. Det har hjälpt honom, hans svenska har blivit bättre. Jag kan inte träffa honom så jätteofta eftersom jag bor i Eskilstuna. Men min mormor tar med honom till mig, hon har verkligen varit fantastisk med honom. Hon är 75 år och har tagit hand om barn som har haft det svårt hela hennes liv. Hon är grym, säger Mimmi Larsson.

Ser du Husman som ett syskon?

– Ja, det gör jag. Han är en i familjen.

Hur har han förändrat dig?

– Det är klart man värderar saker annorlunda nu. Om jag har haft en skitdag så har den dagen kanske inte varit skit egentligen. Jag tänker mer så än vad jag gjorde tidigare. När man ser på en sådan här situation utifrån är det inte säkert att man reflekterar lika mycket över det som man gör när man har en pojke som Husman i familjen.

– Kan jag inte påverka saker nu så gör det inget, det är inte så viktigt. Han spelar fotboll så vi pratar en del om det. Men det är mest att jag pushar, det ska vara roligt i den åldern.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad: