Polischefer åtalas för Hillsborough

FOTBOLL

Sex personer, däribland fyra högt uppsatta poliser, åtalas för Hillsborough-katastrofen 1989, meddelar brittiska åklagare.

96 personer miste sina liv i kaotisk trängsel under FA-cupmatchen mellan Liverpool och Nottingham Forest på Hillsborough-stadion i Sheffield 1989.
Förra året beslöt en jury att polisens agerande bäddade för katastrofen. Och åklagare går nu vidare.

Hittat bevis

"Jag har kommit fram till att det finns tillräckliga bevis för att åtala sex individer för brottsliga handlingar", meddelar Sue Hemming på åklagarmyndigheten, Crown Prosecution Service.
Bland de utpekade finns David Duckenfield, som var platsansvarig polischef, och nu kan komma att dömas för vållande till annans död. Norman Bettison, dåvarande högste chef för South Yorkshire Police, anklagas för att ha ljugit om händelserna efteråt.

Klämdes till döds

Tragedin inträffade när 2 000 Liverpool-fans släpptes in på en ståplatssektion bakom målet, trots att Hillsborough-stadion redan var full till sista plats. Många klämdes och kvävdes i trängseln.
Polisen har försökt förklara händelserna med att Liverpool-anhängarna var berusade, saknade biljetter och var allmänt omöjliga att kontrollera. Men efter en lång kamp av offrens anhöriga har den versionen alltså nu kullkastats.

ARTIKELN HANDLAR OM

Liverpool