Filmningarna kan kosta svensk EM-semi

Kan missa gruppsegern i U21-EM på gula kort

Foto: Pontus Orre
FOTBOLL

LUBLIN. Gula kort kan av­göra­ kampen om en semifinalplats i Sveriges grupp.

Annars gör hjärnornas kamp det.

– Det blir lite ”mind ­games”, säger Håkan ­Ericson inför kvällens ­rysare i U21-EM.

I kväll avgörs Sveriges grupp i U21-EM med en ­rysare – som kan få en smått osannolikt upplösning.

Samtidigt som Sverige möter Slovakien i Lublin spelar England och Polen i Kielce.

Alla fyra lagen kan fort­farande gå vidare.

Sverige måste vinna sin match samtidigt som England tappar poäng. Svensk vinst och engelsk förlust så är Blågult gruppvinnare.

Men om Sverige vinner och England får oavgjort avgör målskillnad (eftersom lagens inbördes möte slutade 0–0).

Sex varningar

Ponera att Sverige vinner med 1–0 och England–Polen  slutar 1–1, vilket inte alls är osannolikt. Då hamnar lagen på exakt samma målskillnad (3–2). Samma sak gäller om matcherna slutar 2–1 respektive 2–2 och så vidare.

Då avgör antalet varningar: det lag med minst antal gula och röda kort vinner alltså gruppen (ett rött kort motsvarar då tre gula).

Där ligger Sverige risigt till på förhand med sina sex varningar mot Englands tre.

Tre av de sex varningarna mot Polen får betecknas som onödiga, oavsett om de var rätt dömda eller inte: både Carlos Strandberg och Pawel Cibicki fick gult för filmningar och i andra halvlek snackade sig Melker Hallberg till en varning. Onödiga varningar som alltså kan kosta en semifinalplats.

Olika matchplaner

För att det inte ska göra det kan Sverige i slutet av matchen plötsligt behöva vinna med två mål. Säg att Sverige och Polen leder ­sina matcher med 1–0 när England kvitterar. Då måste Sverige, som hade grupp­segern i sin hand, plötsligt vinna med två mål för att ­garanterat vinna gruppen.

– Vi har matchplaner som kan utlösas vid olika scenarior och olika minuter, säger Håkan Ericson, som förstås hela tiden kommer att vara uppdaterad med läget i den andra matchen.

– Men riskerar man för mycket kan det bli oavgjort och då är chansen borta.

Sverige måste alltså vinna­ sin match för att hoppet om en semi ska leva.

– Det kommer att finnas en plan för hur länge vi kan tolerera ett oavgjort resultat och när vi ska lägga in en växel till för att chansa mera­ och gå mer offensivt. Men samtidigt har vi en motståndare på andra sidan som är i samma situation som oss.

Hjärnornas kamp

Ericson förbereder en hjärnornas kamp mot den slovakiske förbundskaptenen.

– Det handlar om att vara kylig där. Vem offrar mest? Hur tidigt? Och vilka ytor kan man få då? Det blir lite mind games av det till slut.

Tack vare Tjeckiens skräll mot Italien i går lever hoppet om att en andraplats i gruppen kan räcka till en ­semi. Vid seger mot Slovakien kan alltså inte EM ta slut för ­Blågults del i kväll. Slutar man tvåa (antingen på gula kort eller för att England ­vinner sin match) stundar en nervös väntan över mid­sommarhelgen för att se om man blir bästa grupptvåa.