”Han har lurat oss friskt där ute”

Janne Anderssons spel för att finta pressen och spelarna

FOTBOLL

John Guidetti tillsammans med Marcus Berg. Så tränade Sverige dagen innan VM-kvalmatchen mot Frankrike.

Samtidigt har Janne Andersson gjort allt för att hålla startelvan så hemlig som möjligt – även för spelarna.

– Han har lurat oss friskt där ute, säger Andreas Granqvist.

Foto: Stefan Jerrevång
Granqvist är lagkapten.

Janne Andersson påstod sig i söndags ännu inte ens ha funderat över hur den svenska startelvan mot Frankrike på fredag ska se ut. Efter en vecka med träning visade Andersson på torsdagen i alla fall upp ett par ledtrådar till hur laget kan komma att formeras.

”Inte lätt att gissa laget”

Men förbundskaptenen har samtidigt gjort allt för att hålla valen hemliga.

– Det kan inte vara lätt att gissa laget. Vi snurrar i alla positioner. Dels kan det hända grejer och dels vill jag att alla ska känna att de är med. Det är fullt medvetet, säger Janne Andersson.

Något lagkaptenen Andreas Granqvist också vittnar om.

– Han mixar bra och han lurar oss ganska friskt där ute. Därför är det skönt att få startelvan på kvällen, säger Granqvist.

För i kväll måste Andersson ha bestämt sig när laget ska få truppen. Vid lunchtid påstår sig förbundskaptenen dock fortfarande inte ha bestämt sig.

– Jag tycker det är svårt i flera positioner. Det är väldigt, väldigt jämnt. Men det är i grunden bara positivt.

Robin Olsen får ändå anses fortsatt given i mål bakom mittbacksparet Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf. På högerbacken väntas Mikael Lustig starta samtidigt som vänsterbacken Ludwig Augustinsson nu, av träningarna att döma, ser ut att ha petat Martin Olsson till bänken.

– Båda är väldigt bra vänsterbackar och har egenskaper som passar väl in med hur vi vill spela. Martin har gjort det bra tidigare och ”Ludde” har gjort det jättebra nu. Det är ett av valen som jag måste göra som är lite knivigt, säger Janne Andersson hemlighetsfullt.

Se bilder från torsdagens landslagsträning

”Är olika spelartyper”

På mittfältet tränade Sverige på torsdagen med Albin Ekdal och Jakob Johansson centralt. Den senare gjorde stor succé i bortamötet med Frankrike och kan alltså nu återigen få förtroendet.

Emil Forsberg är given till vänster samtidigt som platsen till höger på mittfältet har sett mer öppen ut. På torsdagens tvåmålsspel var det också svårt att dra några säkra slutsatser men Jimmy Durmaz får anses som fortsatt favorit att starta i konkurrens med Viktor Claesson.

Längs fram var det John Guidetti och Marcus Berg som tränade ihop dagen innan den viktiga kvalmatchen. Janne Andersson ville dock inte utveckla vad Guidetti kan bidra med i jämförelse med Ola Toivonen.

– De är olika spelartyper och olika spelartyper har olika egenskaper. Jag går inte in på det nu utan det kan vi prata om efteråt hur det blev kanske.

Sverige-Frankrike spelas 20.45 och sänds på kanal 5.