Tror Zlatan kommer stå utan klubb i höst

Brenning: Ett ofrånkomligt beslut från United

avPatrik Brenning

Zlatan Ibrahimovic har gjort sitt i Manchester United – i alla fall för den här gången.

Det var ett lika väntat som ofrånkomligt beslut från klubbens sida.

Min gissning är att vi nu kommer få se en höst utan Zlatan Ibrahimovic i någon fotbollsklubb i världen.

Allt för ett bädda för en sista chansning mot världstoppen.

Foto: Dave Thompson / TT / NTB Scanpix

”Hej, vill ni ge 75 miljoner till en 35-åring ni inte kan använda?”. Jag tror inte Manchester United funderade överdrivet länge på den frågan men visst innebär klubbens beslut att inte förlänga kontraktet med Zlatan Ibrahimovic ändå en förändring i svenskens karriär.

För första gången bestämmer inte Zlatan över sitt eget fotbollsöde.

Eller det är faktiskt andra gången.

Kan varken vara förvånad eller förbannad

För när Zlatan hade fört Milan till ett osannolikt ligaguld och vunnit skytteligan med 28 mål på 32 matcher var det också någon annan som tog hans fotbollsöde i sina egna händer. Agenten Mino Raiola vittnade nyligen om hur svensken reagerade när Milan 2012 mer eller mindre tvångsförflyttade honom till franska Paris Saint-Germain för att rädda sin kraschade ekonomi.

– Du skulle ha sett Zlatans reaktion. Han vägrade ta mina samtal på tre månader och talade inte med (sportchefen) Galliani på 18. Samma dag som han skulle presenteras tvingades jag åka till Stockholm och hämta honom i ett privatplan!

Då stod Zlatan på toppen av sin fotbollskarriär när Milans sportsliga ledning tvingade honom till ett nystartat projekt i Paris. Nu står han ofrånkomligen på utförslutan när Manchester United skickar iväg honom samtidigt som deras projekt äntligen ser ut att ta fart igen. Men den här gången kan han varken vara speciellt förvånad eller förbannad.

Om Milan var tvungna att sälja Zlatan så hade United varit dumma om de inte dumpat honom. Jag har svårt att se att Ibrahimovic skulle skriva på ett helt prestationsbaserat kontrakt med klubben (han vet och har förtjänat sitt marknadsvärde) och att betala en svensk i runda slängar 75 miljoner kronor för en höst i gymmet hade varit oansvarigt till och med för en av världens rikaste klubbar.

Desperationen större än långsiktigheten

Jag tror istället att Zlatan Ibrahimovic kommer stå helt utan ett kontrakt i höst. Jag har svårt att se den klubb på nivån Zlatan förväntar sig som chansar med att kontraktera en knäskadad 35-åring de – om lotten faller väl ut – ändå som bäst kan räkna med att få ut ytterligare 1,5 år av (från januari 2018 räknat).

Min gissning är därför att Zlatan – om han nu menar allvar med sin ambition att fortsätta satsa inom den europeiska toppfotbollen – kommer rehabiliteringsträna på egen hand under hösten för att sedan satsa på att hitta en ny klubb i januari. Det är självklart en ekonomisk chansning men svensken visade redan när han inte förlängde sitt avtal med United tidigare att han är beredd att ta sådana risker.

Men vad blir det då av honom sen? På vilken nivå är det realistiskt att tro att han kan fortsätta sin karriär?

Kommer Ibrahimovic bara upp på tillräcklig fysisk nivå ser jag inga hinder mot att han skulle kunna hitta en ny toppklubb i vinter. Desperationen är alltid större än långsiktigheten inom dagens fotboll och någon av världens jättar kommer i januari att vara i ett utsatt läge med omedelbart behov av en kraftig förstärkning.

Knackar då en gratis superstjärna med ett helt knä på dörren tror jag att många skulle kasta sig efter handtaget för att öppna. Trots att han då är 36 år.

ARTIKELN HANDLAR OM