Blomberg: ”En vattenbärare med edge”

FOTBOLL

Johan Blomberg sliter inte bara hårdast i laget.
Han gör flest mål också.
En vattenbärare 2.0.
– Om det så bara finns en procent chans att göra mål så måste du kämpa för det till hundra procent, säger mittfältaren.

När den välartade Lundapågen anlände till AIK fick han snabbt ett rykte om sig som en hårt arbetande poängspelare. Första säsongen, 2015, noterades den dåvarande yttern också för sex mål och fem assist, vilket Sportbladet pratade med honom om i en längre intervju med ett av allsvenskas bästa nyförvärv den säsongen.

Sedan Rikard Norlings återkomst till AIK har Johan Blombergs roll transformerats från elegant arbetsmyra till att i första hand vara grovjobbare. Yttern med den fina inläggsfoten har sedan ett drygt år tillbaka skickats i exil centralt i banan. På ett mittfält överbefolkat av spelskickliga bolltrillare lider Norling ständig brist på någon som dessutom går igång på att göra det... oglamorösa. För när lagkamraterna oavbrutet söker boll drar Blomberg gång på gång iväg på osjälviska djupledslöpningar som åtminstone drar sönder motståndarlagen och – i bästa fall – dessutom leder till direkta målchanser.

Norling: ”Ångrar mig om Johan inte spelat”

– Jag är en sån spelare bara. Jag trivs inte med att stå still eller att inte vara aktiv. Jag vill bara hålla igång hela tiden, säger Blomberg.

Norling menar att Blombergs solidariska spelstil är helt avgörande för att kunna binda samman den kollektiva offensiven.

– Varje gång jag inte har har plitat ner Blombergs namn i laguppställningarna så ångrar jag mig efteråt. Med facit i hand känner jag alltid att jag hade velat haft honom på planen.

Varför?

– För att han är så oerhört laglojal, löpstark och taktiskt begåvad. Det är hans starkaste sidor: faktumet att han är så klok att han vet vad han är bra på, säger Norling och fortsätter:

– Johan har en tajmning i sina löpningar som sätter honom i avgörande matchsituationer. Det är bra för laget. Men han har varit lite för ensam i AIK om att ta de där löpen. Simon Thern har dock börjat göra det bättre nu – och har väl lite andra nyanser än Blomberg – men det är också ett måste för att vi ska bli bättre offensivt.

Poängen sinade

Den nya rollen som en slags offensiv slitvarg medförde dock att poängproduktionen sinade betänkligt under 2016. Blomberg gjorde inte ett enda allsvenskt mål förra säsongen, vilket förstås störde honom.

– Det är egentligen bara förra säsongen som jag misslyckats med poängen. Kanske för att jag löper mycket för andra. Men jag ser ju mig som en poängspelare egentligen.

Och kanske har han börjat hitta rätt igen? Blomberg leder nämligen den interna skytteligan och har gjort dubbelt så många mål som någon av lagets anfallare. Det är visserligen inte så exceptionellt som det låter – Blomberg har bara gjort två fullträffar – och säger kanske mer om formen på AIK:s forwards.

Lyder Andreas Alms råd

När jag beskriver för 29-åringen att jag ser honom som en vattenbärare 2.0 – hårt arbetande varvat med offensiv spetskompetens – ler han först snett.

– Jag förstår vad du menar, även om jag tycker att jag är mer än så.

Det är positivt menat.

– Jo, jag förstår väl det. En vattenbärare med edge, hoppas jag. Jag vill göra fler poäng och fler assist. Jag utgår alltid från det som Andreas Alm sa: om det så bara finns en enda procents chans att jag kan göra mål – då ger jag 100 procent för att nå bollen. Det är så du gör poäng: du måste var där hela tiden, till slut dyker bollen upp.

ARTIKELN HANDLAR OM