Zetterberg om vännen: ”Det är en chock”

FOTBOLL

Pär Zetterberg tog hand om den föräldralöse Cheick Tioté i Anderlecht.

Nu känner han stor sorg.

– Det är en chock. Jag körde Cheick till träningarna och pratade väldigt mycket med honom, säger Zetterberg.

Foto: Tioté och Zetterberg i Anderlecht.
TT

Det var skilda världar för de båda under åren i Anderlecht. Per Zetterberg var den firade klubblegendaren som behandlades med vördnad av alla runt Anderlecht. Tonårige Cheick Tioté var den unge ivorianske talangen som nyss kommit upp i A-laget säsongen 2005/06.

– Han var så blyg och tillbakadragen. Cheick var ung när han kom till klubben.

”Hans föräldrar hade dött”

Men svensken kände ett ansvar.

– Jag kommer ihåg tiden väldigt bra. Vi pratade mycket och jag körde honom till träningarna. Hans föräldrar hade dött i ung ålder och jag försökte hjälpa honom. Vi hade ett sånt förhållande. Som svensk vill man gärna hjälpa till så gott man kan.

”Han sparkade på mig”

På träningsplanen var Tioté som en helt annan person.

– Han sa inte mycket utanför planen. Men på planen var det en annan grej. Stentuff! Han hade som uppgift att markera mig på träningarna. Så han sparkade på mig så kopiöst mycket.

Foto: TT
Pär Zetterberg.

Zetterberg har inte träffat sin gamle lagkamrat på ett par år, men känner stor sorg över dödsbeskedet.

– Jag är chockad. Att ramla ihop på en träning på det sättet. Det måste väl vara något med hjärtat? Jag har aldrig hört att han haft några problem.

Zetterberg: ”Känner bara sorg”

Tioté platsade inte aldrig i Anderlecht men blev via en lyckosam sejour i holländska Roda en stjärna i Newcastle och Premier League.

– Jag var så glad över att han lyckades som fotbollsspelare. Det var jättehäftigt. En sån stentuff defensiv mittfältare. Nu känner jag bara sorg. 30 år gammal... det är inte mycket.

ARTIKELN HANDLAR OM