Tv-tittare kan bli blåsta på fotbollsfesterna

FOTBOLL

Drygt 1,5 miljoner tittare kan drabbas när förhandlingarna mellan Telia och Discovery strandat.

Från och med 8 juni blir Telia-kunderna av med Kanal 5.

Dagen efter väntar VM-kvalet mot Frankrike – och sedan hela U21-EM.
– Gör de allt vad de kan för att lösa det här så förväntar jag mig att de gör lite till, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Foto: Bildbyrån
9 juni väntar Frankrike.

Förhandlingsproblem mellan Telia och Discovery kan nu slå hårt mot svenska idrottsälskare. 9 juni spelare svenska herrlandslaget viktigt VM-kval hemma mot Frankrike, en match som sänds i Kanal 5.

Under de närmast följande veckorna väntar U21-EM där Sverige är regerande mästare – också det i samma kanal.

− Tyvärr har vi inte kommit överens i förhandlingen. Vi har gjort allt vi har kunnat för att hitta en lösning och vi är uppriktigt ledsna över att våra kunder kommer i kläm. Discovery vill fortfarande begränsa var och på vilket sätt våra kunder tittar på tv kombinerat med orimliga prishöjningar, och det kan vi inte acceptera, säger Telias Jonas Hasselberg i ett pressmeddelande.

Flera andra kanaler

I Discovery networks utbud ingår förutom Kanal 5 också Kanal 9, Kanal 11, Eurosport, Discovery Channel och Animal Planet.

På Svenska fotbollförbundet har man noterat de kollapsade förhandlingarna och kräver nu att parterna gör allt för att lösa frågan innan VM-kvalet.

– Det här är en riksangelägenhet som engagerar miljontals. Vi förväntar oss att man hittar en lösning. Det är ett ansvar man har inför alla de miljoner tv-tittare. Det finns tid fortfarande, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare.

Hur mycket slagträ tror du fotbollen är i de här förhandlingarna, är det en slump att det bryts just den 8 juni?

– Det får de parter som sköter förhandlingarna stå för, jag vet bara att de måste ta sitt ansvar. Gör de allt de kan för att lösa det här så förväntar jag mig att de gör lite till.

”Konstigt och sorgligt”

Presschef Discovery Networks Sweden Dan Panas är tydlig med att kanalen vill fortsätta förhandla med Telia.

– Vi tycker det är konstigt, förvånande och framförallt sorgligt att Telia, som i över en vecka, har informerat sina egna hushåll om att 8 juni är deadline för förhandlingar nu valt att kommunicera och hota att blockera alla våra kanaler och våra fantastiska sporträttigheter, säger han och fortsätter:

– Vår dörr till förhandlingar står öppen och vi har inga som helst planer på att lämna Telias plattformar. Vi vill hitta en lösning tillsammans med Telia för att våra kunder ska kunna se våra fantastiska sporträttigheter.

ARTIKELN HANDLAR OM