Rolfö nära tårar efter bilderna från damallsvenskan

DUBLIN. De må vara proffs i några av de största klubbarna i Europa.

Men när de svenska landslagsspelarna såg bilderna från Stockholmsderbyt mellan Hammarby och AIK så blev de avundsjuka.

– När jag såg bilderna fällde jag nästan tårar, säger Barcelonas Fridolina Rolfö.

I tretton år löd det damallsvenska publikrekordet 9413 åskådare. För drygt två veckor sen inte bara slogs det rekordet. Det krossades.

Stockholmsderbyt mellan Hammarby och AIK lockade 18 537 till Tele2 Arena.

De mäktiga bilderna från rekordmatchen gav eko i fotbollsvärlden. Flera av de svenska landslagsspelarna vittnar om att det var känslosamt att se vilken inramning det var hemma i Sverige.

– När jag såg bilderna fällde jag nästan tårar för att jag blev så berörd av känslan hur långt vi har kommit och hur mycket som har hänt, säger Barcelonas Fridolina Rolfö.

Extra glad för Janogy

Anfallaren spelade tidigare ihop med Madelen Janogy i Wolfsburg och de svenska landslagsspelarna blev nära vänner. Rolfö har flera gånger stöttat Janogy som hade problem med psykisk ohälsa i Tyskland. Hon valde att flytta hem till Sverige för att börja om och skrev på för Hammarby inför den här säsongen. Därför var det extra stort att få se just henne inleda målskyttet i derbyt.

– Att få se spelare som Madelen Janogy få vara med om en sådan upplevelse, det tycker jag är otroligt häftigt. Det är kul för damfotbollen och damallsvenskan, säger Rolfö.

Det finns flera landslagsspelare med ett förflutet i Stockholmsklubbarna. Som Uppsalabördiga Filippa Angeldahl.

– Det är jättecool att slå ett rekord och att det kommer så pass mycket publik. Jag tror att det bara är början, man hade själv velat vara där ute på planen, säger Angeldahl som lämnade Häcken och damallsvenskan för Manchester City i somras.

”Såna matcher man drömmer om”

För 10 år sen gjorde Magdalena Eriksson sin a-lagsdebut i Hammarby.

– Det är sådana matcher man drömmer om att spela, och förhoppningsvis satt det massa unga personer på läktaren och blev lite extra inspirerade. Några som kände ”shit, dit vill jag också när jag blir stor” och att få dem att drömma om att kunna ta sig dit och spela på såna arenor.

Några av de som satt på läktaren och blev inspirerade var ett flicklag från Enskede. Klippet på när några av dem fick träffa sina idoler Madelen Janogy och Emma Jansson har spridits över världen.

Precis som det gjorde när Magdalena Eriksson överraskade dem i somras. Enskede är nämligen Chelseakaptenens moderklubb och hon tycker att de där mötena är speciella.

– Det är häftigt för man lever som i en bubbla som fotbollsspelare. Det är inte ofta man kommer ut och får träffa småtjejer eller får känna av den påverkan man har på folk och att få se det där, säger hon och fortsätter:

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle kunna ha den reaktionen på någon. Det är otroligt kul att se att man är en förebild och att det finns så mycket småtjejer och killar därute som ser upp till en och inspireras av en.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.