Rolfö om spanska ligakonflikten: ”Inte okej”

GÖTEBORG. Den spanska högstaligan på damsidan hotas av spelarstrejk.

En situation som Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö är högst medveten om.

– Det har varit uppe på tapeten, säger anfallaren om den spanska ligakonflikten.

Det var under förra veckan som det spanska spelarorganisationen, AFE, kallade till en presskonferens där de öppnade för en potentiell strejk bland spelarna i Liga Iberdrola, den spanska högstaligan i fotboll på damsidan.

Detta på grund av bristande framsteg i professionaliseringen av ligan. En professionalisering som klubbades igenom skulle inledas redan i somras.

Svenska landslagsstjärnan Fridolina Rolfö, till vardags i Barcelona, stöttar spelarna och klubbarnas rop efter bättre förutsättningar.

– Ligan är inte professionell och det är något vi spelare vill. För att vi ska få de bästa förutsättningarna, att slippa spela matcher på konstgräs exempelvis. Det är något vi jobbar hårt för, säger Rolfö i samband med onsdagens landslagspressträff på Gamla Ullevi.

30-sekundersprotest

Så sent som för två år sedan gick spanska spelarfacket ut i en strejk på grund av just bristande professionalisering av ligan. Och nu är alltså en potentiell strejk åter på tapeten.

Förutom strejkhoten så har missnöjet symboliserats på arenor runt om i Spanien under de senaste omgångarna. Spelare i Levante, Real Sociedad och Villarreal valde, under en 30 sekunders tyst protest i inledningen av sina matcher, att även täcka för den spanska förbundsloggan på sina tröjor.

Barcelonaspelarna har inte täckt för förbundsloggor, men däremot deltagit i 30-sekundersprotesten.

– Vi har gjort det i två matcher. Protesterat. Och det har vi gjort i två matcher för att det inte är okej, säger Rolfö.

Dominanta i tabelltoppen

Efter protesterna har Barcelona, sannolikt just nu världens bästa klubblag på damsidan, gått ut och pulveriserat sina motstånd på planen – precis som i varje match denna säsong.

11 matcher, 11 segrar och 68 mål framåt i ligan talar sitt tydliga språk.

– Vi har haft en jättebra period den senaste tiden. Vi har inte haft någon svacka, och sådant kommer ju oftast under en säsong. Men vi får se.

Att motståndet skulle vara för enkelt känner dock inte landslagsanfallaren.

– Jag är inte orolig att vi inte får tillräckligt stora utmaningar. Det är bara en utmaning att gå ut på varje träning och möta alla spelare vi har i laget. Vi är inget lag som nöjer sig med okej resultat utan vi vill alltid mer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.